Hoti: “Težak sastanak, razgovarali smo o dve važne teme…”

0
Foto: Profimedia

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je to bio težak sastanak u Briselu, posle dvadeset meseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko meseci.

“Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 meseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dve važne teme za gradjane Kosova i obe zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji”, kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

“Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili meseci. Ne više od toga. Ja sam uveren da imamo mogućnosti da učinimo napredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka”, rekao je Hoti istakavši da je najvažnije da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Podvukao je da su stavovi koje je izneo nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomera sa njih.

Sastanak Vučića i Hotija završen je nešto posle 19 časova, a sastanku dvojice lidera, prvom neposrednom susretu u okviru procesa dijaloga nakon 20 meseci pauze, prethodili su bilateralni susreti šefa dve delegacije sa zvaničnicima EU, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Pre četiri dana održana je video-konferencija dvojice lidera.

(Beta)