Razgovarali su Erdogan i Putin: “Prekid vatre ako se usvoje zahtevi Moskve…”

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

 (Beta-AP) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na hitan prekid vatre u Ukrajini, u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kabinet turskog predsednika saopštio je da je tokom jednosatnog razgovora Erdogan pozvao Putina na obustavu napada kako bi se rešili humanitarni problemi i tražilo političko rešenje za oružani sukob koji traje 11 dana.

Erdogan je pozvao na otvaranje humanitarnih koridora i na postizanje mirovnog sporazuma izmedju Rusije i Ukrajine, a rekao je da je spreman da doprinese u rešavanju krize.

Turska ima dobre veze i sa Rusijom i s Ukrajinom i nastojala je da se postavi kao posrednik. Obe države pozvala je na diplomatski forum u Antaliji koji se održava sledeće nedelje.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu u telefonskom pozivu da će Rusija jedino obustaviti svoje vojne operacije ukoliko Ukrajina prestane da se bori i ako zahtevi Moskve budu usvojeni, saopšteno je iz Kremlja.

Rusija insistira da je njena invazija na Ukrajinu sa kopna, iz vazduha i sa mora specijalna vojna operacija, za koju Putin tvrdi, bez ikakvih dokaza, da je neophodna da bi se „denacifikovala“ ta zemlja, piše BBC.

Ruski lider je ponovio da napad Rusije teče po planu i rasporedu.