Rat u Ukrajini: Zelenski najavio oslobađanje izgubljenih teritorija, Iran šalje borbene dronove Rusiji, raste broj stradalih u Donjecku i Harkovu

0
EPA-EFE/STR

Sto trideset deveti dan rata u Ukrajini. Nastavlja da raste broj žrtava u Harkovu i Časivom Jaru koji su bili mete poslednjih ruskih napada. Volodimir Zelenski najavio je formiranje snažne vojske koja će snabdevena oružjem Zapada povratiti izgubljene teritorije. Guverner Donjecka tvrdi da je oko 80 odsto tamošnjeg stanovništva napustilo regiju.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

18.38 – Predstavnici Turske, Rusije i Ukrajine sastaće se sutra sa delegacijom UN kako bi razgovarali o bezbednom izvozu ukrajinskog žita.

17.49 – Ukrajina će dobiti još 1,7 milijardi dolara (1,6 milijardi evra) pomoći od vlade SAD i Svetske banke, kako bi isplatila svoje zdravstvene radnike i obezbedila druge osnovne usluge građanima.

Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da agencija, ministarstvo finansija SAD i Svetska banka žele da ublaže akutni deficit u budžetu koji je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

Ministar zdravstva Ukrajine Viktor Lijaško izjavio je da plaćanje zdravstvenih radnika u Ukrajini svakog meseca postaje sve teže “zbog izuzetno velikog opterećenja u ratu”.

“Taj novac nije samo još jedna finansijska pomoć, to je investicija koja nas približava pobedi”, naveo je Lijaško u saopštenju.

USAID je do sada vladi Ukrajine dao četiri milijarde dolara (3,9 milijardi evra) budžetske podrške, za snabdevanje bolnica i škola gasom i električnom energijom, dopremanje humanitarne pomoći građanima i za plate učitelja i državnih službenika. (Beta)

16.32 – Ukrajinske vlasti potvrdile su da su njihove snage gađale tokom noći rusko skladište municije u Novaja Kahovki na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

13.52 – Ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su novu finansijsku pomoć Ukrajini od milijardu evra. Ukupna makrofinansijska pomoć EU Ukrajini, suočenoj sa posledicama ruske invazije, dosad iznosi 2,2 milijarde evra.

11.12 – Najmanje 12 osoba ranjeno je tokom noći u granatiranju grada Nikolajeva na jugu Ukrajine, rekao je regionalni načelnik.

Vitalij Kim objavio je na Telegramu da su rakete iz višecevnih bacača pale su na dve medicinske ustanove i stambene zgrade.

9.07 – Najmanje sedam osoba je ubijeno i oko 60 je ranjeno u ukrajinskom napadu u oblasti Herson, na jugu Ukrajine, saopštile su danas ruske snage.

“Do sada ima sedam mrtvih i oko 60 ranjenih” u udaru na grad Nova Kahovka, naveo je na Telegramu Vladimir Leontijev, šef vojno-civilne administracije koju su ovoj oblasti postavile ruske snage.

Napad je bio u noći između ponedeljka i utorka.

Tvrdnje ruskog zvaničnika nisu potvrđene iz nezavisnih izvora. (Beta)

8.30 – Kratak rezime…

  • Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ukrajinskim državljanima olakšava procedura za dobijanje ruskog državljanstva.
  • Očekuje se da se Putin sastane sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom nakon što su razgovarali o potencijalnom skadištenju žita koje se izvozi iz Ukrajine,
  • Litvanija je pojačala sankcije na kretnje određene robe kroz svoju teritoriju ka Kaljiningradu.
  • Iran planira da Rusiji pošalje borbene dronove koji bi bili korišćeni u Ukrajini.