Rat u Ukrajini: Putin je za Bajdena “kasapin”, lista ubijenih ruskih visokih oficira, policijski čas do ponedeljka

1
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Prekjuče je istekao prvi mesec rata u Ukrajini. Juče je zaokružen 30. dan. I baš na njegovom kraju Rusi su objavili da je prva faza vojne operacije završena. Svet je korak bliže miru, a koliko je još koraka da završetka invazije ostalo, znaju samo u Kremlju.

Doskorašnji blizak saveznik moskovskog režima, a sada organizator pregovora Redžep Tajip Erdogan tvrdi da postoji “razumevanje” između dve strane o četiri od šest tačaka o kojima se pregovara.

Dakle, možda je broj koraka do mira nepoznat, ali broj tačaka nije.

Kada je u pitanju mapa Ukrajine, na njoj nema tačke koja nije bila pod ruskom vatrom, a šta bi “nova faza vojne operacije”, mogla da donese, ostaje u domenu želja i nagađanja.

Želja ukrajinskog naroda, koji u milionima napušta svoju zemlju, jeste samo da se rat završi što pre.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Na sajtu Nedeljnika i danas ste mogli da pratite i sata u sat najvažnije događaje u vezi sa ratom u Ukrajini

22.00 – Portparol Kremlja o tome što je Bajden Putina nazvao “kasapinom”.

21.00 – …

20.30 – Zamenik gradonačelnika opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja kaže da ljudi počinju da umiru od gladi i dehidracije, jer nestaju zalihe hrane i vode, a humanitarna pomoć ne može da bude dostavljena.

19.30 – Zvaničnik Bele kuće rekao je da predsednik SAD nije pozvao na promenu režima u Rusiji kada je rekao da Vladimir Putin “ne sme da ostane na vlasti”.

“Predsednik je želeo da kaže da ne treba dozvoliti Putinu da sprovodi silu nad svojim komšijama i u regionu. Nije bilo reči o Putinovoj vlasti u Rusiji niti o promeni režima”.

Portparol Кremlja je, komentarišući Bajdenovu izjavu, rekao da nije na Bajdenu odluka o tome ko će da vlada Rusijom, već da Rusi sami biraju svog predsednika.

18.30 – Ukrajinska partija Sužba naroda saopštila je da su gradonačelnika Slavutiča Jurija Fomičeva oslobodile ruske snage, nakon što je prethodno bio pritvoren.

Ruske trupe su danas ušle u grad koji je napravljen za radnike zaposlene u nuklearnoj elektrani Černobilj, zbog čega su meštani izašli da protestuju.

U izjavi postavljenoj na Fejsbuku, gradonačelnik Juri Fomičev je prikazan kako se obraća stanovnicima i govori im da bi trebalo da “razgovaraju sa okupatorom”, nakon što je ruska vojska ušla u grad.

Fomičev je kazao stanovnicima da će Rusi tražiti oružje, ali da će i napustiti centar grada.

17.30 – Guverner regiona Lavova Maksim Кozickij rekao je da su dve rakete pale na teritoriju tog grada, i da je prema dosadašnjim informacijama pet osoba povređeno.

Napad je usledio nakon što su lokalne vlasti rekle stanovnicima da potraže sklonište posle snažnih eksplozija na periferiji grada.

17.00 – Portparol Кremlja Dmitrij Peskov rekao je da će lične uvrede američkog predsednika Džozefa Bajdena na račun Vladimira Putina dodatno umanjiti šanse za popravljanje odnosa dve zemlje.

Državni lider mora da ostane priseban, rekao je Peskov.

Ranije danas Bajden je Putina nazvao “mesarom”, a prethodno ga je nazvao i “ratnim zločincem”.

16.00 – U novom broju Nedeljnika veliki broj strana posvećen je ratu u Ukrajini. Ovo je samo jedna od tema…

15.35 – Turska vojska je deaktivirala minu koja je zalutala u Crno more, proizvevši eksploziju severno od Istanbula.

Ministar odbrane Hulusi Akar opisao je minu, koju su najpre primetili ribari u Bosforskom moreuzu, kao stari tip mine. Naveo je i da je u kontaktu sa ruskim i ukrajinskim vlastima u vezi sa tim slučajem.

15.10 – Turske vlasti su upozorile brodove da izbegavaju plovidbu severno od Istanbula, pošto ronilački tim istražuje predmet sličan mini, nekoliko dana nakon što je Rusija upozorila da nekoliko mina pluta iz luka u Ukrajini.

14.30 – Ruske snage neprekidno granatiraju kontaktnu liniju u zoni Operacije združenih snaga u Donjeckoj oblasti, saopštio je na Telegramu načelnik Regionalne vojne uprave Donjecka Pavlo Кirilenko, prenosi Ukrinform.

Ukrajinski vojni zvaničnik tvrdi da je Rusija unutar industrijskog mesta Avdivka koristila fosfornu municiju. Pod teškim granatiranjem je, kako kaže, i predgrađe Torecka.

Pričinjena je materijalna šteta, oštećene su trafo-stanice, a prikupljaju se informacije o eventualnim žrtvama.

Juče je od minobacačke vatre na izlazu iz Marinike poginula jedna osoba, kaže Кirilenko i dodaje da se nastavlja evakuacija civila iz naselja na liniji fronta.

13.40 – Četiri scenarija…

13.00 – Zapadni zvaničnici veruju da je Kremlj izgubio osam visokih vojnih oficira od početka invazije, od kojih je sedam ubijeno.

Ovo je spisak.

General-major Andrej Mordvič: poginuo u akciji
General-major Oleg Mitjajev: poginuo u akciji
General-potpukovnik Jakov Rezanstev: poginuo u akciji
General-major Vitalij Gerasimov: poginuo u akciji
General-major Andrej Suhovecki: poginuo u akciji
General-major Andrej Kolesnikov: poginuo u akciji
Gen Magomed Tušajev: poginuo u akciji
General Vlaislav Jeršov: otpušten

11.45 – Po planu, kaže…

11.35 – Od večeras u 20 časova po lokalnom vremenu u Кijevu će stupiti na snagu produženi policijski čas koji će trajati do ponedeljka u 7 ujutru, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Кijeva Vitali Кličko.

Кretanje tokom policijskog časa biće moguće samo vozilima sa posebnim dozvolama. Građani na ulice mogu da izađu samo da bi otišli u sklonište. Javni prevoz, prodavnice, apoteke, benzinske pumpe neće raditi.

Кličko je naveo da je odluku o uvođenju produženog policijskog časa do ponedeljka donela vojska.

11.25 – Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk kaže da je postignut dogovor o uspostavljanju 10 humanitarnih koridora za danas, kako bi se evakuisali civili sa linije fronta, prenosi Rojters.

Civili koji pokušavaju da napuste Marijupolj moraće to da urade privatnim automobilima, pošto ruske snage ne dozvoljavaju autobusima da prođu kontrolne punktove, rekla je Vereščuk na nacionalnoj televiziji.

Rojters navodi da ne može nezavisno da potvrdi ovu informaciju, budući da se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za to što humanitarni koridori nisu funkcionisali u proteklom periodu.

11.00 – Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom u kom žive radnici u nuklearnoj elektrani u Černobilju, izjavio je guverner Kijevske oblasti Aleksandar Pavljuk.

Kako prenosi Rojters, on je rekao da su ruske trupe zauzele bolnicu u tom gradu (Slavutych) i kidnapovale gradonačelnika. Novinska agencija je saopštila da ne može nezavisno da proveri izveštaje.

10.20 – Zelenski zamolio Katar…

10.00 – Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Lubkivski rekao je za BBC da veruje da bi ukrajinske snage mogle da zauzmu Herson, prvi veći grad nad kojim su invazione snage prethodno preuzele kontrolu.

Verujem da će danas grad biti u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Završili smo u poslednja dva dana operaciju u Kijevskoj oblasti, tako da su druge oružane snage sada fokusirane na južni deo pokušavajući da oslobode Herson i još neke ukrajinske gradove.

09.30 – Britansko ministarstvo odbrane upozorilo je u subotu ujutro da se čini da će Rusija „nastaviti da koristi svoju tešku vatrenu moć na urbanim područjima jer želi da ograniči svoje već značajne gubitke, po cenu daljih civilnih žrtava“. Rusija nastavlja da opseda niz velikih ukrajinskih gradova, uključujući Harkov i Marijupolj, navodi se u saopštenju.

09.00 – Američki predsednik Džo Bajden u subotnjem govoru u Poljskoj saopštiće da se “slobodni svet” protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i poručiti da su velike privrede jedinstvene u stavu da se Vladimir Putin mora zaustaviti, najavila je Bijela kuća.

08.30 – Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su njene snage nastavile da brane prestonicu Kijev od ruskih napada i da se ruske trupe bore da „održe neophodan tempo borbe i postignu krajnji cilj rata“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da se ruske snage suočavaju sa izazovima u zameni osoblja i zaliha, delom zbog međunarodnih sankcija. Ruska oprema je bila u lošem stanju nakon dugotrajnog skladištenja, navodi se u saopštenju.

Međutim, vazdušni udari ruskih snaga su nastavljeni, dodaje ministarstvo.

08.20 – U Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 136 dece, saopštio je državni tužilac u subotu.

Broj ranjene dece, prema istom izvoru, je 199.

BBC nije mogao da potvrdi ovu informaciju.

08.00 – U svom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da je njegova zemlja nanela moćne gubitke ruskim snagama.

“Tokom prošle nedelje, naše herojske vojne snage nanele su velike gubitke neprijatelju”, rekao je Zelenski i dodao da je ukupno 16.000 ruskih vojnika ubijeno. Sa druge strane, Rusija tvrdi da je 1.351 ruski vojnik poginuo na ratištu u Ukrajini.

“Kažu da je ministar odbrane Rusije negde nestao”, dodao je Zelenski povodom nestanka iz javnosti Sergeja Šojgua koji se u javnosti nije pojavio od 11 marta.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, međutim, tvrdi da je Šojgu doživeo srčani udar.

“Šojgu je imao srčani udar pošto ga je Putin optužio za potpuni debakl invazije na Ukrajinu”, rekao je Geraščenko i dodao da je ministar u bolnici na lečenju.

1 KOMENTAR

  1. Strašno je ovo što se dešava Ukrajini koja je osudila NATO agresiju na Jugoslaviju i nije priznala Kosovo.U svakom trenutku to treba znati.Međutim,licemerni zapad -Francuska,London Siti,Anjeli,Soroš,Kenedi,Rokfeler (i ostale “fondacije”) su Ukrajinu gurnule u svoj sopstveni rat sa Rusijom i koriste je kao svoje oruđe u tom ratu.Najveća pomoć Ukrajini bi bila da je se Zapad okane.
    Пре него што почну да дискутују на тему ратних злочина, требало би да се присете сопствене историје ваздушних напада на Југославију, Либију, Ирак као и да признају да су извршили агресију и ратне злочине.Без тога,Запад НЕМА ПРАВО да критикује било кога. Before they start discussing the topic of war crimes, they should remember their own history of airstrikes on Yugoslavia, Libya, Iraq, as well as admit that they committed aggressions and war crimes. Without that, the West has NO RIGHT to criticize at any time!

Comments are closed.