Rat u Ukrajini: Kontraofanziva Ukrajinaca kod Harkova; nove mere G7 zemalja prema Rusiji; Lavrov o “hibridnom ratu” protiv Moskve

0
(Beta/AP Photo/Felipe Dana)

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti dan.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Ruske snage preuzele kontrolu nad Hersonskom oblasti i delom Zaporoške oblasti.

Zelenski kaže da su ruske trupe maksimalno fokusirane na područje Donbasa.

Guverner Luganske oblasti kaže da je taj istočni region skoro potpuno pod ruskom kontrolom i da će ukrajinske snage biti prinuđene da se povuku iz poslednjeg mesta otpora, kako bi izbegle da budu zarobljene.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine aopštio da u tu zemlju stiže još teškog naoružanja.

Putin naglasio da je spreman da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine.  

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i događajima povezanim sa ukrajinskom krizom, iz sata u sat, pratili ste na sajtu Nedeljnika.

21.41 – Odluke G7, kojima se Peking poziva da ne pomaže Rusiji u suočavanju sa zapadnim sankcijama, predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

20.08 – Ministri spoljnih poslova G7 istakli su da moraju da nastave da pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata, objavljeno je na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi RTS.

19.19 – Norveška je u subotu podržala planove Finske i Švedske da se pridruže NATO-u uprkos kritikama Turske.

17.58 – Ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je guverner regije Harkov Oleh Sinegubov.

“Pravac prema Izjumu i dalje je najteži. Naše oružane snage su prešle u kontraofanzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontovima”, naveo je guverner.

17.00 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da je Zapad objavio “totalni hibridni rat” Rusiji, da je teško predvideti koliko će trajati, ali da je jasno da će posledice osetiti svi bez izuzetka.

Istakao je da su napori Zapada da izoluje Rusiju osuđeni na neuspeh, ukazujući na značaj odnosa Rusije sa Kinom, Indijom, Alžirom i zemljama Zaliva.

“Učinili smo sve da izbegnemo direktan sukob, ali sada kada je ‘rukavica bačena‘, mi ćemo naravno, prihvatiti izazov”, rekao je Lavrov i dodao da za Rusiju sankcije nisu novost, jer su “skoro uvek bile tu, u ovom ili onom obliku”.

14.54 – Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

14.10 – Nova poruka iz Helsinkija…

13.56 – Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su se Rusi povukli iz područja grada Harkova u pravcu ruske granice.

“Rusi su stalno granatirali Harkov jer su se držali veoma blizu grada. Zahvaljujući naporima Teritorijalne odbrane Harkova i Oružanih snaga Ukrajine, Rusi su se povukli daleko od gradskog područja u pravcu ruske granice”, kaže Terehov, a prenosi BBC.

12.47 – Ministri spoljnih poslova grupe G7 dogovorili su se da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastave da isporučuju oružje i rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog rata u Ukrajini, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

“Potvrđujemo našu rešenost da dodatno pojačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju, kao i da nastavimo da jedinstveno delujemo”, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon sastanka G7 održanog na severu Nemačke.

11.42 – Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-major Kirilo Budanov izjavio je da će prekretnica rata sa Rusijom biti sredinom avgusta i da će rat verovatno biti završen do kraja godine.

U danas objavljenom intervjuu za Skaj njuz, Budanov je rekao da će “prelomna tačka biti u drugoj polovini avgusta” i da će “većina aktivnih borbenih dejstava biti završena do kraja ove godine”.

“Obnovićemo ukrajinsku snagu na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim”, rekao je general-major.

10.23 – Najnovije obraćanje ukrajinskog predsednika.

9.45 – Švedska i Finska će prisustvovati neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Berlinu kasnije u toku dana.

Iako nisu članice Severnoatlantske vojne alijanse, Finska i Švedska su pozvane na sastanak jer se očekuje da će obe zemlje uskoro podneti zahtev za članstvo, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Ulaskom u NATO, Švedska i Finska bi izgubile višedecenijski vojno neutralni status, dok Moskva poručuje da bi ulazak bilo koje nordijske zemlje u NATO doživela kao pretnju.

7.34 – Ruske snage u regionu Harkova nisu učestvovale u aktivnim borbama, saopštio je ukrajinski generalštab u svom najnovijem izveštaju o sukobu.

Umesto toga, njihovi glavni napori bili su „usredsređeni na obezbeđivanje povlačenja trupa iz grada Harkova, održavanje zauzetih položaja i puteva snabdevanja“.

7.24 – Kratak rezime:

  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da su u toku veoma teški pregovori sa Rusijom o evakuaciji velikog broja ranjenih boraca ukrajinskih snaga iz Marijupolja.
  • Ministri spoljnih poslova NATO članica okupiće se u Berlinu, a tema će biti i potencijalni ulazak Švedske i Finske u alijansu. Turska je prva članica saveza koja je zvanično izrazila protivljenje takvoj ideji.
  • Ruski dobavljač energije “RAO nordik” saopštio da od subote obustavlja isporuke struje Finskoj zbog problema sa naplatom potraživanja.
  • “Ulazak Finske i Švedske u NATO promeniće celokupnu bezbednosnu situaciju, pošto je alijansa neprijatelj Rusije”, stav je ruskih zvaničnika. 
  • Američki predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa liderima Švedske i Finske podržao je politiku otvorenih vrata NATO-a i pravo dve nordijske zemlje da određuju svoju sopstvenu budućnost, spoljnu politiku i bezbednosne aranžmane.
  • Ruske snage napreduju u regionu Donbasa. I dalje traju borbe za čeličanu Azovstal. U toku su pregovori o evakuaciji ranjenika. Kremlj saopštava da oni mogu slobodno da izađu, ako polože oružje. 
  • Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je prvi put od početka rata u Ukrajini, sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, tokom koga je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije. 
  • O sukobu u Ukrajini razgovarali su telefonom i predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc. Putin je Šolcu rekao da je napredak u pregovorima “u suštini blokiran od strane Kijeva”, ali da su dve strane nastavile razgovore na različitim nivoima. 

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)