“Rat koji se mora dobiti”: Dokle smo stigli u borbi protiv raka – Veliki dosije u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/CATI CLADERA

“To je nestvarno. Prvi put se desilo da su svi potpuno izlečeni od raka.” Reči doktora koji su bili uključeni u jednu malu, ali veoma važnu, studiju koja je ispitivala eksperimentalni lek protiv karcinoma debelog creva mogle bi da označe, bez preuveličavanja, da se prethodnih dana desila jedna ogromna stvar u onkologiji. A kada se u 170 godina dugoj istoriji lečenja, koja uključuje napredak kao što je povezivanje melanoma sa izlaganjem suncu tek 1993. godine ili nedavna otkrića u imunoterapiji, desi nešto “što se nije desilo nikada pre”, to bi moglo da znači da smo na pragu nečega za čim su timovi naučnika i doktora godinama tragali.

Zato je pravo vreme da se zapitamo gde smo danas u borbi protiv karcinoma i koliko smo blizu da nekada “neizlečiva” bolest čija je dijagnoza, ili ona rečenica – “imam rak”, značila i uskoro mogući kraj života, bude savladana (značajnim delom) decenijskim naporima nauke i medicine da nađu lek.

Lečenje već godinama nije ono što je bilo nekad, nije to više ni “neizlečiva” bolest, smrtnost većine vrsta raka je u opadanju, postoji veliki broj novih terapija, radi se uveliko na vakcinama – neke već rade dobro, ni hemioterapija nije više tako strašna (lekari kažu da većina ljudi i ne povraća) – jer su poslednje dve decenije obeležene velikim brojem novih otkrića.

Rezultati ovog poslednjeg objavljenog istraživanja su neverovatni, kažu autori studije: rak nije uočen ni kod jednog obolelog pacijenta ni na jednom od najmodernijih dostupnih pregleda. Autor studije dr Luis Dijaz iz Memorijalnog centra za bolesti kancera “Sloun Ketering”, rekao je da ne zna ni za jednu drugu studiju u kojoj bi tretman “potpuno izbrisao rak kod svakog pacijenta”.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime