Kineski i ruski predsednik Si Đinping i Vladimir Putin sastali su se u Pekingu, gde su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa dve zemlje. Branimo svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, poručio je kineski predsednik, dok je Putin ocenio da je saradnja dve zemlje faktor stabilnosti u svetu.

Si Đinping je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da će se Kina i Rusija pridržavati principa nesvrstanosti i nekonfrontacije sa trećim zemljama.

„Kina i Rusija će produbiti političko međusobno poverenje i podržati nastanak multipolarnog sveta“, rekao je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija pokazuju primer izgradnje novog tipa odnosa i veza među susedima. „Branimo svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.“

Vladimir Putin je ocenio da su razgovori protekli u toploj i prijateljskoj atmosferi i istakao da su ekonomske veze dve zemlje produbljene.

Putin je zahvalio Siju na nastojanjima da reši „ukrajinsku krizu“, i dodao da će ga obaveštavati o stanju na frontu.

Kina je spremna da nastavi da igra ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu, rekao je Si Đinping.

Napomenuo je da se Rusija i Kina zalažu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba bez odlaganja, prenosi RTS.

Jačanje ekonomske saradnje, zalaganje za depolitizaciju STO i G20

Putin je istakao da su poslovni kontakti između Rusije i Kine „pouzdano zaštićeni od negativnog uticaja trećih zemalja“, što jasno odnosi na sankcije SAD protiv ruske ekonomije uvedene nakon napada na Ukrajinu.

Takođe je rekao da će ruske i kineske banke jačati svoje kontakte.

Dodao je da Rusija pozdravlja aktivnu saradnju sa Kinom u automobilskoj industriji i prisustvo njihovih proizvoda na ruskom tržištu.

Naglasio je da u Azijsko-pacifičkom regionu nema mesta zatvorenim vojno-političkim savezima.

Istakao je da se Rusija i Kina zalažu za reformisanje i depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih međunarodnih organizacija.

Rusija i Kina nameravaju da nastave da ulažu napore po pitanju integracije Evroazijskog ekonomskog saveza i Inicijative Pojas i put.

Potpisana Zajednička izjava o produbljivanju odnosa

Pre konferencije za medije Putin i Si Đinping su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške koordinacije za novu eru. Kineski i ruski zvaničnici potpisuju još deset dokumenata.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da je Zajednička izjava detaljan dokument u kojem se potvrđuje posebna veza Rusije i Kine, kao i da su “naznačeni dalji putevi za razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga dve zemlje u formiranju pravednog i demokratskog svetskog poretka“.

U zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Kine označeni su dugoročni zadaci razvoja čitavog sistema odnosa dve zemlje.

Na početku sastanka Si Đinping je rekao Putinu da se do sadašnjih odnosa Kine i Rusije nije došlo lako i da te odnose treba da neguju obe strane.

„Kina će uvek biti dobar sused, prijatelj i partner Rusiji“, rekao je predsednik te zemlje.

Putin je poručio da saradnja Moskve i Pekinga nije usmerena protiv nikoga, kao i da predstavlja faktor stabilnosti u svetu.

Kasnije će se komunikacija između lidera nastaviti u neformalnom okruženju, navodi ruska agencija.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate. Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.