Reakcije na smrt kraljice Elizabete

0
Beta/(AP Photo/Alastair Grant Pool, File)

Britanska zastava spuštena je večeras na pola koplja na Bakingemskoj palati, gde je bilo okupljeno nekoliko stotina ljudi kada je saopštena vest o smrti britanske kraljice Elizabete Druge, javio je Frans pres sa lica mesta.

Mnogi prisutni ispred palate briznuli su u plač i potom su glasovi utihnuli dok je na britanskoj televizijskoj mreži Bi BI Si intonirana himna.

Nova britanska premijerka Liz Tras koja je u utorak posetila kraljicu kao što je to tradicija za sve premijere koji stupaju na dužnost, nazvala je večeras Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim.

“Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III”, rekla je Liz Trus.

Oglasio se šef Anglikanske crkve, nadbiskup Kanterberija koji je pozvao na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici.

“Izgubili smo osobu čija su nam nepokolebljiva lojalnost, služenje i poniznost pomogli da pronađemo smisao u onome što jesmo kroz decenije izuzetnih promena u našem svetu, našoj naciji i našem društvu”, rekao je on.

Odmah posle vesti o kraljičinoj smrti koja je umrla sa 96 godina, reagovala je Bela kuća koja je prenela da su Amerikanci u mislima sa britanskom kraljevskom porodicom.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i prva dama Džil Bajden saopštili su da je pokojna engleska kraljica Elizabeta Druga bila „izvor utehe i ponosa generacijama“.

„Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta Druga bila je više od monarha. Obeležila je jedno doba“, rekao je Bajden u saopštenju.

Bajden i njegova supruga su kazali da će njeno nasleđe biti veliki deo britanske i svetske istorije.

Kako su naveli, kraljica Elizabeta Druga upoznala je ukupno 14 američkih predsednika, bila je državnica sa dostojanstvom koja je pomogla da se produbi savezništvo Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Američki predsednik i njegova surpuga su saopštili da se „raduju nastavku bliskog prijateljstva sa kraljem (Čarlsom III)“ i kraljicom Kamilom.

Oglasili su se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Aleksandar Karađorđević duboko je ožalošćen vestima da je engleska kraljica Elizabeta Druga preminula,

„Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti moje drage kume Elizabete Druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim t„Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti moje drage kume Elizabete Druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima“, saopšteno je sa Kraljevskog dvora.

Kraljevska palata jutros je saopštila da su lekari zabrinuti za njeno zdravlje, što je tada izazvalo duboku zabrinutost u javnosti

Elizabeta Druga obeležila je ove godine punih sedam decenija na britanskom prestolu. Proteklih meseci ona je, zbog narušenog zdravlja, velik deo svojih obaveza prenela na svog najstarijeg sina, princa Čarlsa i druge članove kralje porodice.