Prva izjava novog kralja Čarlsa: “Znam da će njenu smrt žaliti širom sveta”

0
EPA-EFE/VICKIE FLORES

Engleska kraljevska porodica objavila je izjavu novog kralja Čarlsa, koji je poručio da je smrt njegove majke, Elizabete Druge, „trenutak najveće tuge“ za njega i sve članove porodice.

„Znam da će njenu smrt žaliti širom države, kraljevstva i Komonvelta, kao i brojni ljudi širom sveta“, rekao je u poruci kralj Čarls.

Tokom perioda tugovanja, kako je kazao, njega i porodicu će tešiti spoznaja o velikom poštovanju i naklonosti koje je uživala pokojna kraljica.

Posle smrti Elizabete Druge, njen sin princ od Velsa odmah postaje kralj, iako se njegovo zvanično krunisanje još neko vreme neće održati.

Očekuje se da će Čarls danas održati prvu audijenciju kod premijera.

Zvanično proglašenje će biti doneto čim bude izvodljivo na pristupnom savetu u palati Sent Džejms.

Biće pozvani članovi tajnog saveta, koji savetuje monarha o državnim pitanjima, pše Gardijan.

Čarls (73), sada kralj Čarls, bio je sledeći u redu za tron već sedam decenija – što je daleko najduže čekanje u istoriji britanske monarhije. Ni on ni njegovi dvorjani nikada nisu želeli da govore javno o tom trenutku. Izgledi za kraljičinu smrt oduvek su smatrani predmetom velike privatne tuge.

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Vest je potvrdila Bakingemska palata.