“Protiv Kralja se ne ide”: Kako je juče princ Filip Karađorđević podržao proteste (a ovaj put nije mislio na svog dedu, oca, brata…)

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Princ Filip Karađorđević je sa svojom suprugom Danicom još pre nekoliko nedelja javno podržao kampanju za očuvanje doline Jadra i sprečavanje eksploatacije litijuma, pre nego što su počele blokade puteva širom Srbije u znak protesta zbog Zakona o ekproprijaciji i zakona o referendumu.

Više ekoloških udruženja juče je organzovalo proteste i blokade “vitalnih saobraćajnica” širom Srbije. Na taj način, kako je više puta istaknuto, su želeli da izraze protest protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju, kao i protiv Zakona o eksproprijaciji, koji predsednik Srbije još nije potpisao; i potpisanog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako je i saopšteno u najavi, protest je trajao oko dva sata, što je za sat vremena duže nego prošle subote, a organizatori su najavili novo okupljanje i naredne subote ukoliko predsednik Srbije ne povuče Zakon o referendumu.

Juče je pokret ekoloških aktivista koji stoji iza organizacije protesta dobio jedan dodatni vetar u leđa.

Povodom protesta oglasio se i srpski teniser Novak Đoković, koji je na Instagram “storiju” podelio dve poruke.

“Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o zdravlju je suvišna”, napisao je Đoković.

“Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je nam je život bogatiji”, dodao je prvi reket sveta.

Filip Karađorđević je na svom Tviter nalogu podelio jedan Đokovićev “stori” i napisao poruku: “Protiv Kralja se ne ide”.

Kralj je sa “velikim k”.

Filip Karađorđević je srednji sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, sina kralja Petra Drugog i unuka kralja Aleksandra Ujedinitelja. Filip ima straijeg brata Petra i brata blizanca Aleksandra.