Protest advokata u Beogradu: “Ni korak nazad, VKS hitno da povuče stav o naplati troškova obrade kredita…”

0
Printscreen/YouTube/Glas javnosti

(Beta) – Advokati su danas na protestu “Ni korak nazad” ispred Ustavnog suda Srbije poručili da mora biti povučena dopuna stava koju je doneo Vrhovni kasacioni sud (VKS), a koja se tiče sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

VKS je ranije doneo odluku kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i  naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Advokatica Milica Mitrović izjavila je da se ovaj problem ne tiče samo advokata i bankarskih predmeta, već se tiče pravnog poretka Srbije i naglasila da VKS treba da ima ulogu očuvanja pravne sigurnosti građana, države i advokata.

“Taj stav je samo vrh ledenog brega, moraju ga povući u najkraćem roku”, istakla je ona u obraćanju okupljenima u Beogradu.

Zamenica višeg javnog tužioca u penziji Milena Vukašinović izjavila je da se stidi te odluke Vrhovnog kasacionog suda i da je smatra sramnom.

“Stidim se i kajem što sam 39 godina radila kao zamenik javnog tužioca i otišla u penziju kao zamenik višeg javnog tužioca. Ovo nije samo sramna odluka VKS, već je i sunovrat pravosuđa, svih sudija i tužilaca i potrebno je da i oni dignu glas”, istakla je Vukašinović.

Advokat Bojan Čedić poručio je da tumačenja stava o naplati troškova obrade kredita VKS nisu potrebna jer je, kako je naveo, zakonom iz 1978. predviđeno da je “isključiva cena koštanja kredita – kamata”.

Organizatori su naveli da im je u zahtevu za povlačenje stava VKS podršku pružila i prva javna tužiteljka Evropske unije Laura Koveši.

Advokat Cvetko Marić izjavio je da je stavom VKS o naplati troškova obrade kredita omogućeno iznuđivanje građana, ali i da je “uništena nezavisnost pravosuđa i osnova pravne sigurnosti i pravičnosti”.

“Onaj ko uništi pravosuđe jedne države, mora da bude spreman da prihvati da se sudi na ulici a šta niko normalan ne želi”, naglasio je on.

Marić je pročitao govor profesora beogradskog Pravnog fakulteta Radomira Lukića studentima iz 1962. godine, u kojem je rekao da država ima monopol nad nasiljem i da vlada strahom, a da je na budućim advokatima i sudijama da budu u sukobu s njom, “braneći narod od zle vlasti, jer svaka je zla i opaka”.

On je upitao da li bi profesor Lukić danas bio ponosan na kolege iz Vrhovnog kasacionog suda nakon stava o naplati troškova obrade kredita.

Jedan od organizatora protesta, advokat Miško Dimitrijević izjavio je ranije da Srbiji predstoji “nezapamćena” ustavna kriza ukoliko ta dopuna stava zaživi i da su svi građani u opasnosti ako Vrhovni sud omogući bankama da nastave sa praksom “naplate troškova za koje ne mogu da dokažu da postoje”.

Saobraćaj u oba smera ispred Ustavnog suda na početku Bulevara kralja Aleksandra prekinut je a okupljeni advokati i građani uputili su se ka Pravnom fakultetu.

Učesnici su nameravali su da blokiraju auto-put kroz Beograd, ali ih je policija zaustavila.

Okupljeni su, iz Savske ulice, sa platoa ispred Palate pravde, krenuli ka mostu “Gazela”, ali ih je u tome zaustavio kordon policije u lakoj opremi. Na trotoaru u blizini postavljene su i jedinice Žandarmerije.

Organizatori su istakli da bi blokada auto-puta trajati pet minuta.

Nakon obraćanja ispred Ustavnog suda Srbije u Bulevaru kralja Aleksandra, advokati i građani su otišli do Pravnog fakulteta a zatim i do Narodne banke Srbije, Vrhovnog kasacionog sudu i Palate pravde, gde je protest trebalo da bude završen.

Advokat Čedomir Kokanović pozvao je okupljene ispred Palate pravde da blokiraju auto-put.

“Hoćemo da šetamo još malo? Hoćemo da blokiramo auto-put. Ko je za blokadu? Idemo”, naglasio je on.

Protest je  potom završen, a učesnici su se razišli.