Profesor kojeg vole da mrze, intelektualac koji priča o “maminim sinovima”, psiholog koji je završio na detoksikaciji: Sve kontroverze Džordana Pitersona – Čitajte u Nedeljniku

1
Profimedia

“Sreća je besmislen cilj. Ne upoređujte se s drugim ljudima, upoređujte se s onim ko ste bili juče. Niko se ni sa čim nije izvukao, zato preuzmite odgovornost za svoj život. Ovo su lekcije velikih priča i mitova koje nam pričaju od početka civilizacije”, sumira Džordan Piterson, najkontroverzniji mislilac i psiholog na planeti poslednjih godina, sa milionskim pratiocima i milionskim svotama koje dobija zbog toga. Profesor kojeg vole i mrze, čovek kojem pripisuju i radikalizam, i nihilizam, i mišljenje da je novi Mojsije. Zapravo, kao Madona u profesorskom svetu. Profesor psihologije koji je kontroverzno, baš kao i njegova učenja, završio na detoksikaciji od lekova protiv anksioznosti u Rusiji. Čija je ćerka optužila Zapad da su ga zamalo ubili jer su mu stalno povećavali doze benzodijazepina koje je počeo da uzima da bi se izborio sa slavom, napadima, ali i terminalnim rakom svoje supruge.

Džordan Piterson, profesor psihologije na Univerzitetu Toronto, pomalo filozof i anksiozan tip, džanki koji se ne snalazi s realnošću. Pa čak ni sa tolikim obožavaocima. Zapravo, nije moguće tvorca “12 pravila za život: Protivotrov za haos” opisati u jednoj ili dve dimenzije. Čovek koji daje lekcije za život, ali kritikuje svaku ideologiju koju je izučavao.

“Ljudi su, u osnovi, isti kao jastozi: baš kao što se dva jastoga u borbi za teritoriju preteći odmeravaju i škljocaju kleštima, tako i ti treba da stojiš podignute glave i uspravno, ne bi li svi odmah prepoznali pobednika… Uspon radikalno desnih stranaka u Evropi posledica je previše mekog odgoja dečaka: ako su mamini sinovi od malih nogu feminizirani, logično je da će ih kasnije privući snažna, muška, fašistička ideologija…”, i sve tako.

Ceo tekst o Džordanu Pitersonu objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. februara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

1 KOMENTAR

  1. Džanki koji se ne snalazi sa realnošću je neistinit i neumesan komentar u najmanju ruku, od strane nekoga ko se nije pozabavio dovoljno radom sjajnog čoveka i mislioca. Ako ovi komentari njega opisuju kako onda opisati one koji su ih napisali? Takođe kontroverza postoji samo kod neupućenih i onih koji imaju sumnjive namere kada pisu o njemu. Čovek je čovek koliko neko može biti!

Comments are closed.