Profesor FPN: “Vlast i mala grupa unutar DS pokušava da preuzme kontrolu nad strankom…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Nebojša Vladisavljević rekao je, povodom dešavanja u Demokratskoj stranci, da je očigledno u pitanju “zajednički pokušaj vlasti i male grupe unutar stranke da preuzmu kontrolu”.

“Ta stranka nije samo najuticajniji deo demokratskog dela političke scene od kraja socijalizma već i jedina demokratska stranka koja je uspela da sačuva bar deo ranije infrastrukture i aktivista. Vlastima ne odgovara prvi ozbiljniji pokušaj u demokratskoj opoziciji da se obnovom vođstva i organizacije, kao i radikalizacijom otpora vlastima, prevaziđe hipoteka neuspeha iz prethodnih godina“, rekao je on u intervjuu za novi broj nedeljnika Vreme.

Vladisavljević je ocenio da je pandemija koronavirusa još jednom pokazala da je prioritet naprednjačke vlasti “partijski a ne javni interes” i da je stoga više pažnje posvetila stvaranju “medijske slike o odgovornoj vlasti”, a manje rešavanju problema građana.

On smatra da je vlast Aleksandra Vučića primer “novog autoritarizma”, odnosno “mešovitog režima” koji, kao u Miloševićevo vreme, kombinuje demokratsku fasadu i autoritarnu vladavinu.

Vladisavljević, koji je autor nedavno objavljene knjige “Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra”, koja opisuje i analizira politički put Srbije posle pada Miloševića, smatra da Vučićeva vlast “funkcioniše na više nivoa” nego Miloševićeva.

“Ovladali su medijskom scenom zloupotrebljavajući privatne tabloidne medije kao svoje propagandne biltene i udarajući njima po kritičarima vlasti i drugim medijima. Demokratska opozicija je načeta kriminalizacijom jednih i kooptiranjem drugih istaknutih pojedinaca, a danas se suzbija svim sredstvima. Paralelno se neguje prorežimska opozicija, i rusko-kineske i evropske orijentacije”, rekao je Vladisavljević.

On je dodao da vlast u Srbiji, pored toga, masovno zloupotrebljava državne institucije i javne resurse u partijske svrhe, a protiv demokratske opozicije, i klijentelizmom obezbeđuje deo podrške režimu.

“Najsvežiji primer je predizborni poklon biračima od 100 evra. Zatim imamo zapošljavanje partijske vojske u javnom sektoru iako posao obavljaju na drugim mestima blateći kritičare vlasti. A visoka korupcija je rezervisana za uticajne ličnosti režima i njihove prijatelje i poslovne ortake”, rekao je Vladisavljević.

(Beta)