Profesor Belojević: “Krizni štab treba da ispravi statistiku koja je trenutno netačna…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Za ponovno uspostavljanje neophodne čvrste sprege između Kriznog štaba i naroda, neophodno je ispraviti statistiku o koronavirusu, jer će bez toga ostati mrlja na epidemiologiji i na celokupnoj srpskoj preventivnoj medicini, koja je trenutno netačna, upozorio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević.

On je, u autorskom tekstu za Danas, pozivajući se na jednostavne formule, procenio da je od kovida u Srbiji obolelo 128.000 osoba, dok je preminulo njih 5.000.

To je osam puta više od zvanične brojke, ukazao je Belojević, koji smatra da bi o novim, tačnim podacima, nadležni trebalo da obaveste Svetsku zdravstvenu organizaciju i bez manipulacija dalje nastave sa tačnom statistikom o virusu.

“Kako rešiti ovaj problem? Lako. To mogu uraditi i nevladine organizacije, ali bolje je da to uradi Krizni štab. Treba izaći pred narod i reći – pogrešili smo, ispravljamo veliku grešku i od sada radimo kako treba”, poručio je Belojević.

On predlaže da se od svih javnih preduzeća koja se bave grobljima zatraže izveštaji o tome koliko je sahrana, od marta do sada, obavljeno u limenim sanducima ili kremacija sa oznakom da je u pitanju zarazna bolest.

“To su praktično sve slučajevi kovida, jer su drugi sporadični slučajevi zaraznih bolesti, zbog kojih se sahrana mora obaviti u limenom sanduku, sada u Srbiji zanemarljivo retki”, ocenio je Belojević.

1 KOMENTAR

  1. Ако смо ми са овим мерама имали 5.000 преминулих од овог вируса, онда, рецимо, Швеђани, могу слободно да се подаве од смеха. Они данас кажу да нису успели, али бар нису ништа ни радили. А ми смо обогаљили и народ и привреду, и на истом смо.

Comments are closed.