Ni vremenska distanca, a ni političke promene nisu umanjile sjaj kulturnog dela bivše Jugoslavije koja, u kinematografskom smislu, ima čime da se pohvali. I dok među mlađom populacijom sve češće odjekuje „ne gledam domaće filmove i serije“, rezultati na HBO-u, u poslednje vreme, ukazuju da neko tu greši. Ili HBO koji ih kupuje. Ili oni koji ih ne gledaju.

Nova era „jugoslovenskih“ serija tako bi mogla da osvoji publiku širom Evrope i sveta. Na toj pozornici, svaka epizoda postaje pletivo izuzetnih priča, a svaki kadar nepregledno bogatstvo kreativnosti.

U doba kad je „strano“ postalo sinonim za „bolje“, ove serije dokazuju suprotno. One su kaleidoskop boja koje oslikavaju dubinu, složenost i autentičnost jugoslovenskog nasleđa. A kao odskočna daska, ovoga puta, našao im se HBO.

„Znam kako dišeš“ nije samo priča o jednoj ženi; to je ogledalo društva koje se suočava s izazovima i promenama u svojim temeljima. Jasmina Žbanić još jednom potvrđuje svoj autorski pečat, a serija pruža gledateljima uzbudljivo putovanje kroz ljudsku psihu.

Povezivanje s prošlošću, suočavanje sa sadašnjošću i san o budućnosti, sve to prepliće se na ekranu stvarajući mrežu priča koje istražuju i slave bogatstvo jugoslovenske kulture.

Uspeh/Uspjeh je prva serija sa ovih prostora koja se izdvaja iz uobičajenog obrasca „domaćih serija“ i nosi epitet „dobra“ bez potrebe za dodatnim kvalifikacijama.  U poslednjih desetak godina, dok je globalni fenomen serija dosegao svoj vrhunac putem platformi poput Netfliksa, publika je razvila određeni standard prema kojem ocenjuje domaće produkcije. Ova hrvatska serija, međutim, oslobađa se tog okvira i hrabro istražuje život na Zapadnom Balkanu u drugoj deceniji 21. veka, bez opterećenja željom da bude „balkanski Sopranosi“ ili da se pretvara da je bolja nego što jeste.

Prva srpska serija na HBO striming platformi izazvala je lavinu komentara, podjednako pozitivnih koliko i negativnih, ali je istovremeno postavila nove standarde u gledanosti. „Deca zla“, ne samo da su oborila rekorde, već su i otvorilo vrata za serije iz regiona. Bosanskohercegovačka serija „Znam kako dišeš brzo je usledila, uvodeći gledaoce u intrigantan svet suptilnih društvenih i porodičnih dinamika.

Hrvatska je ovu paradu započela serijom „Uspjeh“, a potom štafeu predala seriji „Šutnja“, kriminalističkoj drami koja se suočava s teškim temama trgovine ljudima.

USPJEH/USPEH

Kreator Marjan Alčevski i reditelj Danis Tanović, dobitnik Oskara za „Ničiju zemlju“, kroz šest epizoda stvaraju autentičnu priču koja postaje svojevrsna „vremenska kapsula“. Disfunkcionalne porodice, srednja klasa suočena s ekonomskim izazovima, tranzicija i svakodnevna korupcija postavljaju temelje za dramu koja obuhvata živote četiri ključna lika. Iako se radnja dešava u Zagrebu, grad postaje univerzalan, odražavajući sličnosti i izazove svih gradova na Zapadnom Balkanu.

Jedinstvena estetika „Uspeha“ dodatno naglašava njegovu originalnost. Dugi kadrovi, pažljivo planirani, prožeti senkama, stvaraju atmosferu mračnosti i surovosti koja je svojstvena delu Alčevskog i Tanovića. Glumačka postava, predvođena Uliksom Fehmiujem, Tonijem Gojanovićem, Ivom Mihalić i Marijom Skaričić, donosi autentičnost likova, dodajući dubinu priči.

Iako su prisutni određeni problemi, poput neuverljivih situacija, koje su skoro svi zamerili, „Uspeh“ predstavlja prekretnicu u domaćoj produkciji. Serija je postavila nove standarde i dokazala da se domaća produkcija može izdići iznad očekivanja publike. Sa snažnim ulaganjem i produkcijom koja odražava HBO-ovo nasleđe, „Uspeh“ je postao merilo kvaliteta koje postavlja visoke standarde za buduće „domaće serije“.

Znam kako dišeš

Jasmila Žbanić, kreatorka nekih od najdubljih i najnagrađivanih priča o ratu na filmu, prenosi svoj umetnički pečat i na seriju „Znam kako dišeš“. Centralni lik, tužiteljka Nevena Murtezić, suočava se s izazovima moderne majke u savremenom društvu.

Serija, sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi, istražuje roditeljstvo u kontekstu teškoća koje donosi moderni život, nudeći gledaocima intiman uvid u lične i profesionalne dileme.

Upečatljiv monolog Jasne Đuričić, u ulozi majke koja pokušava da razume svoje dete, predstavlja emotivni vrhunac serije. Likovi su duboko razrađeni, a Žbanićeva vešto balansira između dramskih elemenata i dubokih socijalnih tema, čineći „Znam kako dišeš“ ne samo dramskom serijom, već i introspektivnim delom o savremenom porodičnom životu.

„Ćutanje“ ostavlja utisak svojom emotivnom snagom i hrabrošću u suočavanju sa ovako teškim temama.

Dinamičnost serije proizilazi i iz kombinacije ličnih izazova junaka i složenosti pravnog posla kojim se bavi.

„Znam kako dišeš“ nije samo priča o jednoj ženi; to je ogledalo društva koje se suočava s izazovima i promenama u svojim temeljima. Jasmina Žbanić još jednom potvrđuje svoj autorski pečat, a serija pruža gledaocima uzbudljivo putovanje kroz ljudsku psihu.

Deca zla

„Deca zla“ Miodraga Majića donose dramatičnu priču smeštenu u politički nabijen kontekst.

Fokusirajući se na advokata Bobića, čija odanost klijentu pokreće lanac događaja, serija razotkriva mračne tajne prošlosti povezane s političkim spletkama i ubistvima. Radnja se smelo kreće kroz političke i moralne vode, istražujući duboke društvene teme i odnose moći.

Zahvaljujući odličnoj postavi, predvođenoj Radovanom Vujovićem, „Deca zla“ su uzbudljiv triler koji ide korak dalje od uobičajenih kriminalističkih serija. Serija zadire u moralne dileme, političke intrige i složenost ljudskih odnosa, dodajući dubinu klasičnom trileru. Miodrag Majić, zajedno s timom scenarista i reditelja, stvorio je priču koja provocira, ali ostavlja snažan utisak.

Šutnja/Ćutanje

Ćutanje, hrvatsko-ukrajinska kriminalistička serija, predstavlja potresnu priču o trgovini ljudima. U režiji Dalibora Matanića, serija prati inspektora Vladimira, novinara Stribora i filantropistkinju Olgu dok se suočavaju s ubistvima, političkim spletkama i neizvesnošću. Slojevita radnja i odlična glumačka postava čine „Ćutanje“ jednom od najuzbudljivijih drama u poslednjih nekoliko godina.

Glumačka ekipa, predvođena Goranom Bogdanom i Ksenijom Mišinom, briljira u portretisanju likova suočenih s teškim situacijama i moralnim iskušenjima. Serija istražuje tamne strane trgovine ljudima, postavljajući teška pitanja o društvenoj odgovornosti i ceni istine. “

Ćutanje“ ostavlja utisak svojom emotivnom snagom i hrabrošću u suočavanju sa ovako teškim temama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.