“Priznajem, ovo baš niko nije očekivao…”: Kako je virus iznenadio lekare i “pobedio” sve prognoze, šta će biti sa zdravstvenim sistemom, zašto je danas mnogo teže nego na početku epidemije…

3
Fotografije Beta i Profimedia

Doktori iz Kroznog štaba za borbu protiv koronavirusa ne kriju da je razvoj situacije za njih veliko iznenađenje.

Tako je doktor Predrag Kon poručio da je situacija “mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo”, dodajući da utvrđena strategija borbe nije uspela zbog čega je potrebna nova.

“Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tokom leta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se desilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu”, rekao je Kon gostujući danas na TV Prva.

Imunolog Srđa Janković je trenutnu situaciju malo “iznivelisao” sa onom sa početka epidemije, poručivši da se “nalazimo u ozbiljnom epidemijskom talasu, a situacija je podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili sa epidemijom”.

“Priznajem da baš niko nije očekivao ovakvo razbuktavanje epidemije koronavirusa”, rekao je dr Jankovič za TV Pink.

“Virus je očigledno jako sposoban da preživi, i to smo znali, ali smo računali da će biti neznatno oslabljen, te da će biti lakše da se epidemija suzbije ako sprovodimo sve preventivne mere, međutim, to nije napravilo znatnu razliku. Ako je virus u opticaju, i uz dovoljno kontakata, postoji potencijal da se ubrzano širi i upravo to se i dogodilo”, navodi Janković.

SUPERPRENOSIOCI I POTREBA ZA AŽURIRANJEM PODATAKA

 Uz konstataciju da je virus preskočio prevetivnu barijeru i ušao u narod, Predrag Kon je ocenio da je potrebno izbegavati velike skupove, pošto su to “mesta za superprenošenje”.

Kon je naglasio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena.

“Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka”, rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

TESOVI, TESTOVI, TESTOVI…

Kon je rekao da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

“Uskoro treba da se vide efekti obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru”, rekao je Kon.

A ŠTA ĆE BITI SAZDRAVSTVENIM SISTEMOM ?

Kada je reč o opterećenosti zdravstvenog sistema dr Janković kaže da on i dalje opstaje i da će opstati ako se širenje epidemije ograniči.

“Ako se širenje ubrza, nikakve rezerve koje stavimo na raspolaganje neće moći da preteknu brzinu kojom se javljaju novooboleli. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario”, poručio je Janković.

On kaže i da je za zdravstveni sistem sada veći izazov nego na početku epidemije.

“Tada je sistem uspešno izbegao pogoršanje situacije i cilj je bio postignut. Sada je znatno teže, ali se nadam da ćemo uspeti”, navodi Janković.

NOVE MERE, NAJSTROŽE MERE…

Kon je, između ostalog rekao i da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

“Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije da bude jedan oboleli na hiljadu stanovnika.

Srđa Janković je rekao da niko ne želi da se restriktivne mere uvode i da ih niko neće predložiti bez preke potrebe.

“U ovom trenutku ništa nije isključeno jer je ovo borba za opstanak”, zaključio je Janković.

DA LI JE VIRUS ZARAZNIJI?

Na pitanje da li je virus tri do devet puta zarazniji nego što je bio u prvom delu epidemije, Srđa Janković kaže da zaraznost zavisi od mnogo faktora, pa i od toga u kojim uslovima se virus širi.

“Jeste mogućnost da je virus zarazniji, ali o tome nemamo čvrste dokaze. Problem je što je virus već bio vrlo zarazan, pa je zato i napravio pandemiju. Virus je specifičan i po tome što kod pojedinaca pravi lakšu kliničku sliku, a kod nekih težu. Upravo ovo pogoduje tome da ga oni sa lakšom kliničkom slikom lakše i šire”, navodi Janković.

3 KOMENTARA

  1. Gde su ovi u kriznom štabu kupili diplome? Toliko lupetanja od početka ove krize s coronom, daj jednom recite nešto i da to bude tako, po ovome što nam govore oni nisu stručna lica nego neki vračevi . . . sebe nazivaju strukom? alo bre struka kad ti nešto kaže to je tako nema mislili smo ili očekivali smo . . . niste tu da mislite i nagadjate, nego da kažete šta je i kako dalje ali vi pojma nemate . . .

  2. Mene zanima odakle se krizni stab informise. Ako otvorite bilo koje ozbiljne naucne radove koji su publikovani o koroni od pocetka epidemije u Kini nigde nema koncenzusa oko toga da virus slabi ili da je manje potentan tokom leta. Culi smo od Nestorovica sa kojom sigurnoscu je to izjavio kao clan kriznog staba (pored mora gluposti kije je izrekao), potom videli kako ostatak kriznog staba jedva docekao da prihvati takvu realnost bez osnova, videli smo i potpuno drukcije rekacije okolnih drzava, i jos mnostvo nelogicnosti. Pa vas pitam, kakav je zaista strucnost kriznog staba ako ne znaju nista vise od prosecnog pismenog laika? Zasto nemaju psihologe koji ce im objasniti ponasanje mase u ovakvim prilikama, matematicare koji bi im pojasnili epidemioloske modele i zasto neke drzave uspevaju i bez zatvaranja svojih gradjana (ne stice se utisak da barataju ovim oblastima), i zasto se ne oslanjaju vise na naucne izvore i naucnu zajednicu nego na politicare i lokalne medije?

Comments are closed.