Od trenutka kada sudija podbaci loptu na početku finalne serije Zapadne konferencije, do momenta kada će jedna od ekipa morati da čestita rivalu prolazak u veliko finale NBA lige, proći će brojni „trenuci istine“ za Los Anđeles Lejkerse i Denver Nagetse.

Mnogo je važnih momenata, „mečapova“, trenerskih, taktičkih rebusa i još više jednačina sa mnogo nepoznatih.

Hoće li Lejkersi igrati sa niskom petorkom kako bi Dejvis mučio Jokića u odbrani, ili će pokušati da iskoriste 18 faulova, pre nego što se susretnu omiljena obrva i omiljeni stomačić NBA lige?

Može li Denver da izbegne „mračni pogled“ Lebrona Džejmsa i još važnije, umeju li Nagetsi da spreče da Jokić protiv „Kralja“ biva ostavljen na vetrometini?

Da li je u pravu Džamal Marej kada upozorava Šeka i Barklija da moraju da povedu računa o nivou poštovanja kada pričaju o Denver Nagetsima?

Sa mnogim odgovorima počećemo da se sudaramo već od noći između petka i subote. Ipak, ovo finale Zapadne konferencije ima svoje brojne zanimljive aspekte o kojima se nedovoljno govori.

Brojevi

Lejkersima je za novi prsten potrebno ukupno osam pobeda, a Lebronu je potrebno još 65 asistencija ne bi li na drugom mestu večne liste asistenata u plej-ofu pretekao velikog Džona Stoktona. I još važnije. Lebron juri svoje deseto finale NBA lige. Deset i više su skupili samo Bil Rasel (12), Sem Džons (11) i Karim Abdul Džabar (10).

Denver je četvrti put ušao u finale konferencije, u svojoj 44. sezoni u ligi, nakon četiri vezana plej-of dvoboja sa maksimalnim brojem utakmica.

Nikola Jokić je igrač kome je trebalo najmanje utakmica da dođe do 600 poena, 300 skokova i 150 asistencija u plej-ofu.

Ovo će biti duel „parova“. Jokić i Marej bi, gledajući zbirno, izgubili „2 na 2“ protiv Lenarda i Džordža, pa je Denver svakako prošao u finale konferencije. Može li slična situacija da se ponovi i protiv Lejkersa?

Odnosi

Majkl Meloun, trener Nagetsa, nije želeo da bude košarkaški trener. Ili nije smeo da želi. Imao je plan da postane agent CIA jer mu otac nije dozvolio da se bavi trenerskim poslom, koji je bio njegov životni poziv. Majkl nije mogao protiv sudbine, ili genetike. I tokom prvog velikog posla asistenta u Klivlend Kavalirsima izgradio je sjajan odnos upravo sa Lebronom Džejmsom.

Džejms ceni radnu etiku trenera Nagetsa i činjenicu da je težim putem, bez prečica stigao do mesta na kom se sad nalazi.

Mejson Plamli i Kvin Kuk će u ovoj seriji igrati jedan protiv drugog, a tokom studiranja su delili istu svlačionicu na Djuku.

Još prisniji odnos imaju Kajl Kuzma i Montej Moris. Oni su išli zajedno u osnovnu školu, odrasli su zajedno u Flintu, u Mičigenu i zajedno su sanjali o NBA ligi. Izašli su na isti draft i te večeri su proslavili to što im se prvi veliki san ostvario.

Džejmsov Sančo Pansa, onaj ludi Džej Ar Smit, igrao je za Denver, između ostalog i u prethodnom duelu ova dva tima u finalu konferencije, 2009. godine.

Krajnji cilj

Sve će ovo biti zaboravljeno. Prijateljstva će biti ostavljena za period posle babla, za neka lepša vremena, a svi će akteri zaboraviti na brojeve i rekorde zbog jedne lopte, zbog jedne sekunde i jednog cilja.

A taj cilj je veliko finale najluđe sezone NBA lige, u koje su već jednom nogom zakoračili Batler, Adebajo, Hirou, Spolstra i Pet Rajli.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.