Zanimljivo je kako se uporedo sa sve češćim najavama da je pozicija centra u NBA košarci poslata na put u istoriju dešava da će finale neuporedivo jače konferncije, one zapadne, obeližiti duel dvojice najboljih centara lige.

Nisu Nikola Jokić i Entoni Dejvis najveće zvezde ovog duela – to je svakako Lebron Džejms koji je najveća zvezda svake utakmice na kojoj igra – ali će konačan ishod svakako zavisiti od toga kako će se njih dvojica pokazati.

Nikola Jokić jeste „petica“, nije ona tradicionalna zato što on prosto ne igra tradicionalno. Entoni Dejvis nije baš „petica“, ali tako ga je NBA liga klasifikovala u izboru najbolje petorke lige, iako sam AD ne voli da igra na centru i govori za sebe da je „četvroka“.

I očekuje se da tokom većeg dela utakmica protiv Denvera bude tako, osima ko se u poslednjoj četvrtini ne bude lomio rezultat. Tada će verovatno Dejvis da izađe Jokiću direktno na crtu.

Naravno, ne možemo unapred da znamo šta se kuva u glavama Frenka Vogela, Majka Melouna i njihovih asistenata, ali ako kao neki pokazatelj uzmemo meč Lejkersa i Nagetsa od 12. februara koji je tim iz Losa Anđelesa dobio u tesnoj završnici, onda se može tako zaključiti.

U toj utakmici bila je jedna situacija koju je američki „The Athletic“ iskoristio za analizu potencijalnog duela.

Dok se lomio rezultat Nikola Jokić je okrenut prema košu bio suočen sa dugim rukama Entonija Dejvisa, okrenuo se, spustio loptu u dribling, krenuo ramenom u protivnika, ali Dejvisa je teško proći. Kendevijus Koldvel Poup iz Lejkersa je krenuo da pomogne Dejvisu i faulirao Jokića.

Šta možemo da zaključimo iz ove akcije?

Neko bi rekao ništa, ali autor teksta u „Athletic-u“ veruje da upravo ova situacija oslikava šta nas očekuje, jer se na nju Entoni Dejvis osvrnuo posle utakmice. Lejkeri su, inače, pobedili posle produćetka.

„Ja se ponosim svojom odbranom“, rekao je tada Dejvis o Jokiću i toj situaciji.. „Ja želim da zaustavim protivnika. Uznemirilo me je to što je fauliran, osećao sam da ga imam“.

Ta utakmica nije imala veliki ulog.

„On je težak za čuvanje“, rekao je sada Dejvis uoči početka finalne serije u Zapadnoj konferenciji.

Lejkersi su u prvom kolu igrali protiv Portlanda koji igra sa dvojicom tradicionalnih visokih igrača. U drugom kolu išli su na Hjuston koji igra sa isključivo „malom postavom“. A Jokić nije ni „tradicionalan“, a nije baš ni mali.

„Takvi susreti su za mene uvek zabavni jer me teraju da igram odbranu“, rekao je Dejvis. „U tim situacijama mogu da se uporedim gde je moja odbrana protiv sjajnih ofanzivnih igrača. Meni je uvek zabavno da igram protiv njega. I sada ću to moći tokom cele serije“.

„On može da vas pobedi na toliko različirih načina“, dodao je Dejvis. „Ima svoj ritam. Nikada ne brza, nikada nije u žurbi. Igra u svom ritmu i to funkcioniše. Uspešan je, i to radi za njegov tim“.

Trener Lejkersa je, međutim, najavio da se neće previše oslanjati na Dejvisa kao centra. Naime, Džaval Mekgi je kao petica u prethodnoj seriji ustupio mesto Markifu Moris kao četvorci. Teškaši Mekgi i veteran Dvajt Hauard su igrali samo 15 minuta tokom pet utakmica.

A Hauard je protiv Denvera u februaru igrao 30 minuta, što je najviše ove sezone za njega.

Moris, Mekgi, Hauard… To je ukupno 18 faulova na Jokiću koje Lejkersi imaju na raspolaganju pre nego što ga preuzme Dejvis.

Biće zanimljivo…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.