Priča o Dancima, Englezima, oglašavanju i humoru između nacija: “Fudbal se ne vraća kući, mi dolazimo”; “Poješćemo vas za doručak”

0

Fudbaleri Engleske i Danske danas odmeravaju snage u drugom polufinalu Evropskog prvenstva, a legitimna, simpatična i dovitljiva “prepucavanja” uoči meča nisu izostala.

Danski tabloid B.T. zakupio je oglas u britanskom tabloidu San u kom je je preimenovao poznatu fudbalsku krilaticu koja je često upotrebi kada Englezi “namirišu” dobar rezultat kako se fudbal vraća kući.

“Fudbal se ne vraća kući. Mi dolazimo kući”, pisalo je u oglasu, uz ilustraciju vikinga koji su nekada davno napadali Ostrvljane.

Dan kasnije britanski tabloid San je uzvratio oglasom na celoj strani danskog tabloida.

“Poješćemo vas za doručak”, pisalo je u oglasu uz ilustraciju tosta i slanine (tradicionalnog engleskog doručka) u obliku engleske zastave.

San je povodom čitavog slučaja posvetio i redove na svom portalu.

“Sunce voli Dansku. Mi volimo Dance, zabavne ljude. Volimo vas Danci, poštujemo Vaš tim, ali Engleska donosi slaninu kući”, piše San.

“Mi volimo i Aragorna iz Gospodara prstenova. Volimo Džejmi Lanistera iz Igre prestola. Volimo i vašu Skarlet Johanson (otac je iz Kopenhagena). Volimo vikinšku istoriju Danske. Neobične kuće. Lego kocke, slaninu, pivo, peciva. I posebno slaninu, ako već nismo spomenuli”, dodaje se.

San napominje i da su generacije britanske dece odrastale uz bajke Hansa Kristijana Andersena…

“Ali vaša bajka se večeras završava”, zaključuje San.

San je takođe istakao i divljenje fudbalerima Danske koji su napravili štit oko Kristijana Eriksena, ali i poštovanje prema njihovoj borbenoj igri.

“Ali sad je dosta. Dobro ste trčali. Sutra je naša noć.
Noć za naše heroje koji postaju superheroji”, piše u tekstu.

“Da vratimo fudbal kući”, zaključuje se.

.