“Prethodna noć je bila tragična sa sedmoro preminulih. Broj preminulih kasni za brojem novoobolelih, tako da to nije pokazatelj razbuktavanja…”

0
screenshot/N1

Od početka epidemije i uvođenja vanrednih mera očekujemo trenutak kada će situacija početi da se normalizuje. Ti trenuci su stigli. Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada. U ovom trenutku ako bismo naglo popustili i prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili, rekao je Janković.

Doktor Srđa Janković je rekao i da je prethodna noć bila tragična jer je bilo sedmoro preminulih.

“Sa stanovišta praćenja toka epidemije, broj preminulih kasni za brojem zaraženih, odnosno novoobolelih, jer bolest traje određeno vreme, tako da to nije pokazatelj razbuktavanja. To su posledice onoga što smo već imali”, kaže Janković.

Naša epidemijska kriva opada, što je dobra vest, ukazuje Janković.

“Ono što je važno da neće opadati sama od sebe ako mi ne nastavilo da sprovodimo mere, jer u ovom trenutku ako bismo naglo popustili, prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili”, rekao je Janković.

Sa druge strane, ako nastavimo ovako, ističe da smo na dobrom smo putu, imamo sve preduslove da se ovo završi ovom putanjom kojom sada ide.

Govoreći o popuštanju mera, Janković kaže da lekari ne strepe od mera koje se sada uvode.

Kaže da je naglašeno da će svaka mera koja se dalje predviđa da se ublaži – ipak biti ublažena tek nakon razmatranja trenutne situacije – još jednom će biti provereno da li postoje uslovi da se ublaži mera.

“Čak i ono što je najvljeno za neke datume, to su okvirnu uslovni datumi. Ako primetimo da stvari ne idu dobro, može da se desi da bilo koje ublažavanje bude odloženo”, rekao je on.

Suština kontrola nad situacijom 

Kaže da je suština da imamo kontrolu nad situacijom, pregled situacije. Naravno da je dobra vest to što sa proširenim indikacijama testiranja imamo sve manje pozitivnih, kaže Janković i dodaje da to ukazuje da epidemija slabi.

“Da li i virus slabi to ne možemo sa sigurnošću da kažemo, očekujemo pad virulencije kada je virus duže prisutan ali to su neke duže vremenske skale, to je neka dugoročna evolucija virusa, i nije tako jednostavno, bitno je da on ima manje mogućnosti da naudi zbog toga što se manje prenosi a moguće je da počinje već da pokazuje i taj neki trend, još je rano da kažemo”, rekao je doktor Janković.

Govoreći o pojavi novog žarišta u Negotinu, Janković kaže da svaka životna situacija ovog tipa nosi nepredviđene korake unazad i ponekad nikada ništa ne teče idealno i u tom smislu to ne sme da izmenadi stručnjake.

“Mi bismo voleli da se to nije desilo, voleli bismo da verujemno da se takve stvari neće dešavati, ali jednostavno suzbijanje epidemije je jedan proces i u svakom procesu ima događaja koji nas iznenade”, rekao je imunolog.

Čekić i ples

Janković kaže da pričamo o dve situacije – jedna je ova iz koje izlazimo i dok ne izađemo iz nje, svako popuštanje biće vrlo oprezno na kašičicu – da ne ugozi živote i zdravlje starijih sugrađana i bilo koga.

Druga situacija je kada ostanemo bez virusa kao Kina sada. “Moramo da pazimo da se ne vrati, to podrazumeva čitav niz dugih mera koje moraju da se ugrade – sada još imamo vanrednu situaciju, ali kada se ona završi, time što ćemo ostati bez virusa, moramo ubuduće redovne situacije da ugradimo čitav niz zaštitnih mera koje moraju da bude takve da se u život mogu ugraditi, to će biti novi izazovi”, kaže on.

Citirao je metaforu sa čekićem i plesom. 

“Kada kriva krene naviše, čekićem je udaramo i ona zaista ide naniže, naš čekić je pogodio cilj, to je ono što je vrlo važno da kažemo”, objasnio je Janković.

Objašnjava da taj udarac ako ne popustimo čekić dovešće krivu na nulu a onda počinje ples, zato što ima izložene populacije, još uvek ima virusa u svetu, ne možemo da držimo zatvorene granice zauvek ali moramo neke zaštitne mere da imamo.

Prema njegovim rečima, ako čekić sada popustimo, nećemo plesati nego ćemo imati ponovo uzlaznu krivu. 

“Ne bih mnogo elaborirao o tome šta posle osim da će posle biti drugačija strategija koja se istražuje u svetu a podrazumevaće rano otkrivanje, zaštitne mere, adekvatno lečenje, i sprečavanje da se prenese na druge osobe, što ne možemo da prepustimo kolektivnoim imunitetu koliko god to bio neki završni ciklus svake epidemije”, ukazuje on.