Presuda: “Za dom spremni” je simbol mržnje i u pesmi, ali Tompson nije kažnjen već drugi pevač

0
Foto Screenshoot

Doneta je presuda kojom je izvođač pesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njenom početku. U pravosnažnoj presudi koju je doneo Visoki prekršajni sud, a u koju je uvid imao “Jutarnji list”, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljeni je mogao i trebalo da bude svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdrži od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

“Činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela”, stoji dalje u presudi, “ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili versku grupu”.

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud doneo 13. juna ove godine te je prvostepenom sudu uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor “Bojne Čavoglave” Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koju je Tompsonovu pesmu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

Za pesmu i poklič šira je javnost saznala zahvaljujući lokalnom listu “Makarska kronika” koji je u avgustu 2015. o tome izvestio, a prozvani pevač Mario Roso, inače osnivač i vokal lokalnog “Roso” benda koji peva po lokalnim feštama i ribarskim noćima, odmah je podigao tužbu protiv novinarke i spomenutog lokalnog lista. Roso je čak na lokalnim portalima tim povodom objavio i saopštenje u kojem je utvrdio da nije uradio ništa drugo do otpevao izvorni tekst “Bojne Čavoglave” onako kako je on registrovan u Hrvatskom društvu kompozitora.

Nakon objave u “Makarskoj kronici” prekršajni progon protiv Rose nije pokrenula policija, nego Opštinsko državno tužilaštvo, a Prekršajni sud u Splitu – Stalna služba u Makaarskoj, Roso je godinu dana posle proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu. Slučaj je dospeo na Visoki prekršajni sud zahvaljujući tome što se Roso žalio na osuđujuću presudu.

Visoki prekršajni sud odbio je njegovu žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Roso kažnjen na novčanu kaznu od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna. Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Tako je zahvaljujući žalbi nezadovoljnog pevača Visoki prekršajni sud, koji je zadužen za ujednačavanje prekršajne sudske prakse, prvi put dobio priliku izjasniti se o pokliču na početku Tompsonove pesme “Bojna Čavoglave” i doneti pravosnažnu presudu.

Jutarnji list podseća da je istog avgusta kad i Roso u Makarskoj, “Bojnu Čavoglave” s pripadajućim pokličem na glavnom trgu u Kninu izveo je i Marko Perković Tompson, ali ga je Prekršajni sud u Kninu, skoro tri godine posle, u maju 2018. oslobodio prekršajne odgovornosti. PU šibensko-kninska je u junu prošle godine na tu presudu uložila žalbu, a Visoki prekršajni sud o njoj još nije doneo presudu.

S obzirom na to da je taj sud o pozdravu na početku “Bojne Čavoglave” zauzeo jasan stav u slučaju izvođača Marija Rose, biće zanimljivo videti hoće li ostati dosledan i u slučaju Perkovićevog usklika na koncertu održanog iste godine u Kninu.

Iako je pravomoćna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u julu ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio. Da je presuda objavljena u trenutku kad je uručena strankama, PU splitsko-dalmatinska ne bi mogla tvrditi da ove godine neće podnositi kaznene prijave protiv Tompsona zbog izvikivanja ustaškog pokliča na početku pesme “Bojna Čavoglave” jer ne postoje pravomoćne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo.