Preminuo pedijatar koji je otkrio bolest Kavasaki koja se sada povezuje sa koronavirusom kod dece

0
Foto. Profimedia

Tomisaku Kavasaki, japanski pedijatar koji je otkrio bolest Kavasaki, umro je u 96. godini, saopštio je njegov istraživački centar.

Kavasaki je retka dečja bolest koja izaziva upalu krvnih sudova, što može da dovede do srčanih komplikacija opasnih po život ako se bolest ne leči brzo.

Tomisaku Kavasaki je prvi put 1961. godine uočio simptome kod jednog četvorogodišnjaka u Japanu – jaku groznicu sa konjuktivitisom, osip po celom telu i crvenilo jezika.

On je potom pronašao još 50 sličnih slučajeva koje je naučno opisao 1967. godine. Bolest češće pogađa dečake nego devojčice, a najčešća je kod dece japanskog porekla iako se bolest javlja širom sveta. Uzrok bolesti je do danas ostao nepoznat.

Simptomi slični bolesti Kavasaki pojavili su se tokom pandemije kod neke dece u Evropi i SAD. Istraživači trenutno pokušavaju da utvrde navodnu vezu između ove dečje bolesti i Kovida-19, jer su brojna obolela deca imala pozitivan test na koronavirus.

Uprkos starosti, Tomisaku Kavasaki je bio aktivan u japanskoj lekarskoj zajednici, pa je tako sve do prošle godine predsedavao nevladinim centrom koji istražuje bolest Kavasaki.

Ta organizacija je saopštila da je Kavasaki umro u petak u bolnici u Tokiju “zbog duboke starosti”.

(Beta)