Legendarni srpski košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković preminuo je u petak u 76. godini u Španiji.

Tužnu vest objavio je španski košarkaški klub Valensija, koji je u petak igrao utakmicu protiv Crvene zvezde u Evroligi.

Mihajlo Miki Vuković bio je izuzetno cenjen na Pirinejskom poluostrvu. Smatra se tvorcem moderne Valensije.

Rođen je okolini Kraljeva, u selu Miločaj. Košarkašku karijeru započeo je u kraljevačkoj Slogi, nastavio u tuzlanskom Jedinstvu gde je napravio prve trenerske korake. Počeo je u mlađim kategorijama muškog tima Jedinstva,

a proslavio se na klupi ženske ekipe sa kojom je 1989. godine osvojio titulu prvaka Evrope. Ima i tri titule šampiona Jugoslavije i jedan nacionalni kup. Otkrio je kasnije čuvenu Raziju Mujanovića. Doveo je iz Ratkovića u Tuzlu kad je imala samo 14 godina i učinio je jednom od najboljih košarkašica sveta.

Ženskoj jugoslovenskoj košarci podario je 1990. godine srebrnu medalju Svetskom prvenstvu u Maleziji, a pre toga je, zajedno sa Milanom Cigom Vasojevićem, učestvovao u kovanju olimpijskog srebra u Seulu.

Početkom devedesetih godina odlazi u Španiju i postiže fantastične rezultate sa ženskom ekipom Dorna Godella. Osvaja dve titule prvaka Evrope (1992, 1995) i igra još dva finala.

Sredinom devedesetih preuzima mušku ekipu Valensije. Uvodi je u elitnu ligu i osvaja prvi trofej u istoriji kluba – nacionalni kup 1998. Trener Valensije bio je od 1995. do 2000. I danas je rekorder među trenerima ovog kluba sa najviše utakmica na klupi.

Pri kraju karijere postaje sportski direktor ženske, potom i muške ekipe.

Valensija je izjavila saučešće porodici i prijateljima Mikija Vukovića i saopštila da će sledeće utakmice muške i ženske ekipe početi minutom ćutanja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.