Preminuo čovek koji je izazvao čitav svet na čuveni “Ledeni izazov”: “Pokušao je da podigne svest o bolesti, nije klonuo duhom…”

0
Foto: Profimedia

Čovek koji je inspirisao pokret koji je doneo više miliona dolara za pronalaženje leka za ALS, Pit Frejts, preminuo je u 34. godini.

Frejts je bio jedno od najprepoznatljivijih lica kampanje “Ice Bucket Challenge”, viralne senzacije, koja je 2014. godine preplavila internet i prikupila više od 115 miliona dolara za istraživanje ALS.

“Danas je Nebo primilo našeg anđela: Pita Frejtsa”, saopštila je njegova porodica u izjavi koju je objavio koledž u Bostonu.

U saopštenju se navodi da je imao 34 godine i da je preminuo mirno “posle herojske bitke sa ALS-om”, preneo je CNN.

ALS (amiotrofična lateralna skleroza) je neurološka bolest koja se još zove i Lu Gerigova bolest. Neizlečiva je i izaziva paralizu i smrt.

Pit Frejts je bio bejzbol igrač. Imao je 27 godina kada je povredio zglob na bejzbol utakmici. Očekivao je da će kod lekara čuti da mu je polomljena kost, ali je saznao da boluje od ALS-a.

Nije klonuo duhom, već je pokušao da podigne svest o ovoj bolesti, ali i da prikupi novac za izučavanje i pronalaženje leka protiv ove bolesti, pa je tako i nastao čuveni “Ice Bucket Challenge”.

Tako je polivanjem vodom u svetu prikupljeno oko 220 miliona dolara, uključujući i 115 miliona dolara za ALS organizaciju u Vašingtonu.

Iste godine kada je saznao da boluje od ALS-a Pit se oženio, a dve godine kasnije dobio je i ćerku.

Novac prikupljen tokom kampanje, uplaćen je u Centar za istraživanje ALS.

Mnoge javne ličnosti, poput glumaca, političara i sportista nisu odolele ovom zabavanom, a ujedno i humanom izazovu.

Jedan od onih koji je pristao da bude poliven ledenom vodom je i sadašnji predsednik SAD Donald Tramp.