Premijer Kanade najavio zabranu prodaje oružja: “Nema potrebe za njim osim za sportsko pucanje i lov”

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je plan donošenja novog zakona za sprovođenje “nacionalnog zamrzavanja” posedovanja oružja, kao i zabranu građanima da kupuju i prodaju oružje bilo gde u zemlji.

„Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi“, rekao je Trudo novinarima, prenosi N1.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne bezbednosti podneo je regulatorne izmene u parlamentu kako bi obezbedio brzo sprovođenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prošlonedeljno ubistvo 19 dece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u celom svetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posedovanja oružja nego njen južni sused.

Predlog novog zakona takođe predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su izvršili dela porodičnog nasilja ili uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će takođe zahtevati da se okviri za duge puške trajno izmene tako da nikada ne mogu da sadrže više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prenos šaržera velikog kapaciteta.

“Osim korišćenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi ikome u Kanadi trebalo oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudo.