Prehlada može da potraje i do 14 dana: Sprej u nos samo tokom noći, a za kašalj ništa baš ne pomaže

0
Foto: Profimedia

Prehlada je vrlo dosadna, i ne samo da može da vam curi nos ili da vas grebe grlo, već i da se osećate kao da vam je “mutno u glavi”. Ipak, treba li piti neke lekove?

Stručnjaci kažu da je strpljenje jedina pomoć, ali da, ukoliko postoje simptomi koji onemogućuju funkcionisanje, onda treba olakšati sebi nekim od lekova.

“Ako imate jaku glavobolju trebalo bi da preduzmete nešto”, tvrde nemački lekari.

Za začepljen nos preporučuju korišćenje spreja samo noću, da bi se što manje oštetila sluznica. I sredstva za suzbijanje kašlja retko pomažu.

Najefikasniji lek je unošenje tečnosti, najbolje vode, ali postoje i biljni dodaci, posebno s mentolom, koji čiste bronhijalne puteve. Često se kod prehlada koriste analgetici i antipiretici (uglavnom acetilsalicilna kiselina i paracetamol).

Vrlo je raširena upotreba većih količina vitamina C, iako postoje različiti stavovi o opravdanosti te metode. Neka istraživanja nisu uspela da dokažu efikasnost vitamina C u lečenju prehlade. S lekovima ili bez njih, ne očekujte momentalno poboljšanje.

Najstariji sajet je i najbolji: odmarajte se i boravite u toplim prostorijama.

Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjih disajnih puteva i najčešća je od svih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine.

Poznato je čak preko 200 virusa koji mogu da izazovu prehladu. Bolest počinje naglo, nakon kratke inkubacije od jednog do tri dana, s osećajem nelagodnosti u grlu, osećajem punoće u nosu, kijanjem i sekrecijom iz nosa.

Prehlada može da traje i do 14 dana. Virusne infekcije, naime, mogu idu uz bakterijske, a tada su potrebni antibiotici.