Pred utakmicu sa Amerima Gurović prilazi i kaže: “Kouč, pocepaćemo ih”. Pešić je samo izgovorio: “Svašta”

1
Foto Profimedia

Sa najavom Nikole Jokića da će nastupiti na Mundobasketu i u svetlu činjenice da će i ostali najbolji košarkaši da se stave na raspolaganje selektoru Saši Đorđeviću, navijački apetiti prirodno rastu.

Kako to već biva, mnogi već vide Srbiju u finalu sa Amerikancima.

Ujedno se vraćaju i sećanja na dane kada je naša reprezentacija pobedila NBA ekipu SAD. Na njihovom terenu, na SP u Indijanapolisu 2002. godine.

U reprezentaciju se tada posle nekoliko godina odsustvovanja vratio Vlade Divac. Peđa Stojaković i on su izašli iz, ispostaviće se, najbolje sezone koju su imali u Kingsima, kada im je malo više sreće nedostajalo, i malo manje sudijske pomoći protivnicima, da preskoče Lejkerse u finalu Zapada i osvoje NBA titulu.

Međutim, situacija na početku nije izgledala baš najbolje.

Porazi protiv Španije i Portorika skupo su nas koštali i u četvrtfinalu, najvažnijoj utakmici svakog turnira, terali nas na SAD.

Iako u timu Amerike nije bilo onoliko zvezda kao 1992. i 1996. godine, opet su tu bila imena poput Redžija Milera, Pola Pirsa, Bena Valasa, Džermejna O’Nila, Majkla Finlija, Berona Dejvisa… Plus domaći teren.

Selektor reprezentacije Jugoslavije Svetislav Pešić izjavio je jednom da je cilj bio igrati protiv Amerikanaca u finalu, a ispričao je i šta mu je Milan Gurović rekao pre tog meča: “Kouč, nemoj ništa da se sekiraš, poderaćemo ih večeras.”

Gurović je na toj utakmici postigao tri važne trojke u finišu meča, a o tome je svojevremeno preneo svoja sećanja:

“Pre utakmice smo se istezali, a Pešić kada je pod stresom i nervozom zbog utakmice, znao je da razvlači žvaku. Razvuče je onako 20 centimetara, to mu je neka antistres terapija. Priđe on i kaže mi: ‘Oćemo da dobijemo?’ Ja razmišljam, ako ih je Argentina dobila, a protiv Skole i Noćionija smo igrali sto puta, zašto ne bismo mogli i mi. ‘Ma, kouč, pocepaćemo ih’, kažem mu ja, tim rečima nešto. Samo me je pogledao i rekao: ‘Svašta'”, naveo je Gurović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.