Vilijam Dejl Montgomeri, koji je otišao u diplomatsku penziju sa funkcije ambasadora SAD u Beogradu, krajem sedamdesetih bio je drugi sekretar te iste ambasade. Udba ga je tada pratila, posebno zbog sklonosti da organizuje žurke i održava veze sa državljankama SFRJ, od kojih su neke bile ćerke viših oficira Jugoslovenske narodne armije. Nedeljnik prvi put objavljuje izvode iz nepoznatog dokumenta Udbe sastavljenog u decembru 1977.

Ovako je to izgledalo u originalu:

U istrazi Služba državne bezbednosti tvrdi da je „registrirala veći broj ljubavnih veza Montgomerija sa kćerima viših oficira JNA. Štaviše, tvrde u dokumentu da mu djevojke podvodi Vuk J., student ekonomije (trenutno se nalazi na odsluženju vojnog roka), s kojim se veoma sprijateljio, čak su zajedno izvjesno vrijeme bili na odmoru u Dubrovniku sa djevojkama koje je Jovanović ranije doveo“.

„Primjenom svojih mjera i sredstava Služba državne bezbjednosti je došla do veoma indikativnih saznanja koja ukazuju da privatni život Williama Montgomerya, II sekretara Ambasade SAD u Beogradu odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata u Beogradu“, kaže se, između ostalog, u dokumentima koja Nedeljnik ekskluzivno objavljuje u novom broju.

Ceo tekst Igora Alborgetija iz Zagreba čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od 40 istraživanja, reportaža i kolumni iz najvažnijih novina sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.