Nekoliko naučnika iz organizacija uključujući Nacionalni institut za zdravlje SAD i britansku agenciju za prikupljanje podataka počinju da proučavaju potencijalnu vezu nakon dokaza o povećanim slučajevima depresije i samoubilačkih misli među ljudima sa dugotrajnim kovidom, kao i sve većem broju poznatih smrtnih slučajeva, piše Rojters.

„Siguran sam da je  produženi kovid povezan sa samoubilačkim mislima, sa pokušajima samoubistva, sa planovima samoubistva i rizikom od samoubilačke smrti. Ali jednostavno nemamo epidemiološke podatke“, rekao je Dr Leo Šer, psihijatar u zdravstvenom sistemu „Mount Sinai“ u Njujorku koji proučava poremećaje raspoloženja i samoubilačko ponašanje.

Među ključnim pitanjima koja sada ispituju istraživači su i da li se rizik od samoubistva potencijalno povećava među pacijentima jer virus menja biologiju mozga? Ili gubitak njihove sposobnosti da funkcionišu kao nekada gura ljude na ivicu, kao što se može dogoditi sa drugim dugoročnim zdravstvenim stanjima?

Dr Šer je rekao da su poremećaji bola generalno veoma jaki prediktor samoubistva, kao i zapaljenje u mozgu, koje je nekoliko studija povezalo sa dugotrajnim kovidom.

„Ovo bi trebalo da shvatimo ozbiljno“, dodao je on.

Analiza za Rojters koju je sprovela kompanija za zdravstvene podatke „Truveta“ sa sedištem u Sijetlu pokazala je da pacijenti sa dugotrajnim kovidom imaju skoro dvostruko veću verovatnoću da dobiju prvi recept za antidepresive u roku od 90 dana od početne dijagnoze kovida u poređenju sa ljudima kojima je dijagnostikovan samo kovid.

Analiza je zasnovana na podacima iz 20 glavnih bolničkih sistema u SAD, uključujući više od 1,3 miliona odraslih sa dijagnozom kovida i 19.000 sa dijagnozom produženog kovida između maja 2020. i jula 2022.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.