Popaj je bio u pravu: Spanać povećava mišićnu masu

2
Foto Profimedia

Legendarni lik iz crtića Popaj povećavao je mišiće jedući spanać, a nemački naučnici dokazali su da je to istina.

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidoping agencija (WADA) objavili su prošle nedelje da hemikalija hidroksiekdison iliekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportistima i da bi trebalo da bude zabranjen kao doping.

Po studiji, sportisti u treningu koji su deset nedelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom.

“Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika”, rekla je berlinska profesorkaMarija Par.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdisonje steroidni hormon koji je sličanljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost produžetka telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskogstresa. Sportistima je zanimljiv jerpovećava retenciju dušnika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su dosad sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećavaukupnisadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivoešećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visoke nivoe šećera u krvi i visoke nivoe insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visoke nivoe kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodovremeno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine. “Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo”, rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

2 KOMENTARA

  1. Popaj je nastao kao reklama za čuveni američki SPAM (spinach and meat – spanać i mesni narezak). SPAM je bio vrlo popularan kao američka pomoć raznim vojskama i narodima ugroženim od elementarnih nepogoda, još od pre 2. Sv. Rata. Popaj je nadživeo SPAM i postao jedsn od ajppznatijih likova crtanog filma, a današnji pojam za “spam” je bezvredni E-mail sa reklamama.

Comments are closed.