Pod košem je uvek bio na pravom mestu. Posle košarke više nikada: Priča o Denisu Rodmanu

0
EPA-EFE/TOM WHITE

Kako bi se došlo do funkcije ambasadora neke zemlje, makar to bila i neformalna titula, potrebno je izučiti velike škole, poštovati veliki broj kodeksa, ili u nekim slučajevima promeniti nekoliko stranačkih knjižica. Osim ako ste Denis Rodman. U tom slučaju je dovoljno da možda (ponovo) promenite boju kose, dodate još poneki pirsing i stavite naočare za sunce. Za ostalo će se pobrinuti urođeni šarm.

Prošlo je sedam meseci otkako je američka košarkašica Britni Grajner uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo zbog posedovanja kertridža u kojima se nalazilo nešto manje od jednog grama kanabisovog ulja. Nakon nekoliko saslušanja i produžavanja pritvora Grajnerova je priznala krivicu, ali je insistirala na tome da “nije nameravala da prekrši zakon”. Uzalud. Osuđena je na devet godina zatvora od strane suda u Himkiju, uz dodatnu kaznu u vrednosti od milion rubalja. Nakon što je postalo jasno da su ruski tužioci shvatili slučaj ozbiljnije nego što su mnogi mislili, pojavili su se izveštaji o korišćenju Grajnerove kao tasa na vagi u odnosima sa SAD koji su ponovo zaoštreni otkako je počeo rat u Ukrajini.

Sličnog mišljenja bila je Britnina supruga Šerel, koja je rekla da njena izabranica ima status “političkog pijuna”. Bilo je reči i o potencijalnoj razmeni zatvorenika koju je državni sekretar SAD Entoni Blinken ponudio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Međutim, nikakav napredak u pregovorima nije napravljen, a nada da će Grajnerova biti oslobođena optužbi visi još samo o tankom koncu od kog je izvezena više protokolarna žalba ruskih advokata koji zastupaju američku košarkašicu.

A onda se iznenada javio Denis Rodman.

“Dobio sam dozvolu da odem u Rusiju i pomognem toj devojci. Pokušaću da otputujem tamo još ove nedelje”, rekao je Rodman za NBC 20. avgusta, ne pojasnivši na kakvu dozvolu misli. Kada su prvi podrugljivi komentari i odmahivanja rukom splasli, odlazak Rodmana u Rusiju nije više izgledao kao toliko suluda ideja – kakvih je Rodman imao napretek tokom karijere (setite se samo putovanja u Las Vegas za vreme trajanja plej-ofa 1998. godine). Rodman je 2014. boravio u Moskvi gde je i upoznao ruskog predsednika za kog je rekao da je „prilično kul”. Petostruki NBA šampion upravo zbog tog susreta i svog poznanstva sa Putinom misli da bi njegova misija bila uspešna.

“Poznajem Putina suviše dobro”, rekao je nedavno Rodman. Takođe, posete stranim zvaničnicima, makar se radilo i o takozvanoj košarkaškoj diplomatiji, kao i učešće u oslobađanju zatvorenika, ne bi bili novost za nekadašnjeg igrača Bulsa.

On je 2013. godine na poziv Kim Džong Una – inače velikog ljubitelja košarke i Čikago Bulsa – otputovao u Severnu Koreju. Sa Kimom se sastao još nekoliko puta, nazvavši ga svojim “doživotnim prijateljem o kome većina ljudi ima pogrešnu predstavu”. Rodmanova povezanost i prijateljstvo sa severnokorejskim predsednikom doneli su mu čak i poziv na samit dveju zemalja koji je održan 2018. godine.

Kada je u pitanju saučesništvo u oslobađanju zatvorenika, Rodman tvrdi da je njegovo pismo upućeno upravo Kim Džong Unu doprinelo tome da se iz zatvora u Severnoj Koreji pusti američki misionar Kenet Baj. Baj je zbog sumnje da je učestvovao u planiranju svrgavanja severnokorejske vlade osuđen na 15 godina teškog rada u zatvoru. Nakon samo dve godine je pušten, a Rodman tvrdi da je njegovo pismo bilo od ključnog značaja, iako na njega nije dobio odgovor.

Međutim, Bela kuća nije bila impresionirana Rodmanovim dosadašnjim diplomatskim dostignućima. Čim su njegove izjave objavljene, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da ukoliko do posete dođe, “Rodman ne bi putovao u Rusiju u ime vlade SAD”.

“Mi verujemo da sve što nije komunikacija koja se odvija putem utvrđenih diplomatskih kanala može samo zakomplikovati stvari”, rekao je Prajs. Ruski zvaničnici takođe su saopštili da su protiv takozvane “mikrofon diplomatije”.

Deluje da je ovakav stav američkih vlasti uticao na Rodmana, pa se prethodnih dana pojavila vest da on ipak neće otići u Rusiju kako bi pokušao da na bilo koji način pomogne Grajnerovoj. Ona će određeni period sa sigurnošću provesti iza rešetaka, sve dok američki zvaničnici ne pronađu bolje rešenje od “Crva”.