Tužne vesti za srpsku košarku stigle su ove subote. U 79. godini preminuo je profesor doktor Milivoje Karalejić.

Karalejić je bio jedan od rodonačelnika kondicione pripreme igrača, a iz Saveza podsećaju i da je jedini uz Svetislava Pešića, aktuelnog selektora Srbije osvojio sve medalje.

Od kategorije kadeta do seniora na Evropskim i Svetskim prvenstvima, Karalejić je sve imao u svojoj kolekciji.

„Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije počev od Delibašića, Radovanovića, Ćosića, Kićanovića, preko Divca, Kukoča, Rađe, Ilića, Đorđevića, Pecarskog, pa do Bodiroge, Jarića, Rakočevića, Stojakovića, Gurovića“ navode iz KSS.

Kada je reč o trenerskoj karijeri bio je u Bosni iz Sarajeva između 1983. i 1990, zatim u berlinskoj Albi sa kojom je osvojio pet titula prvaka Nemačke, četiri Kupa Nemačke i Kup Radivoja Koraća.

Sa Partizanom je 1999. osvojio Kup Jugoslavije, sa Barselonom dve titule i Kup Španije i pehar u Evroligi, a bio je i u Lotomatici iz Rima, Đironi, Dinamu iz Moskve i Crvenoj zvezdi u sezoni 2008/2009. Sa reprezentacijom Jugoslavije ima titule prvaka Evrope 2001, dok je bio i u Indijanapolisu kada je naša reprezentacija osvojila svetsko zlato.

Autor je više od 20 naučnih radova i mnoštva knjiga iz oblasti košarke, a radio je i u nastavničkoj profesiji. Četrnaest godina je do 1985. proveo kao asistent na predmetu Košarka na Fakultetu za fizičku kulturu Sarajevo.

Potom je do 1992. godine bio docent na predmeta Košarka na istom fakultetu, dok je do 1998. bio vanredni profesor na predmetu košarke na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu.

Bio je i redovni profesor na predmetu Košarka na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u srpskom glavnom gradu. Dobitnik je i Nagrade za doprinos i razvoj košarke u Srbiji 2023. godine, prenosi portal Direktno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.