Počinju “Dani dobrog vjetra”

  0
  ilustracija, foto Profimedia

  Regionalna konferencija Dani dobrog vjetra, koja se održava od 13. do 15. juna u Vodicama, u Hrvatskoj, okupila je regionalnu elitu iz vetroindustrije, najmoćnije proizvođače turbina i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija.

  Maja Pokrovac, direktorka Obnovljivih izvora Hrvatske kazala je da region ima ogroman potencijal u vetroindustriji, te da su pokazatelji od pre 10 godina ukazali da region ima kapacitete za 10.000 hiljada megavata, ali da danas imamo svega oko 900 megavata u trajnom radu, 400 megavata u probnom radu, kao i 500 megavata u izgradnji.

  U razvoju se nalazi više od 1.000 novih megavata. Očekuje se da glavna tema konferencije bude investiranje u vetroelektrane, nakon ukidanja kvota i podsticajnih mera, kao velike sigurnosti koje su države regiona i Evrope davale investitorima i finansijerima.

  Kako će se investitori, proizvođači turbina i finansijeri snaći u tržišnoj utakmici, na aukcijama za premije i koja država ima najspremniju regulativu, sve će se to čuti na panelima ove konferencije.

  Što se tiče Srbije, koja je prethodnih godina bila u velikoj neizvesnosti i na marginama vetroindustrije, predstavnici države i investitora mogu da se pohvale da je u poslednje dve godine završeno sedam vetroelektrana u Srbiji, te da se skoro 400 megavata nalazi u probnom radu.

  Konferenciju otvara hrvatski ministar energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić, ekspertske reči daće predstavnici Wind Europe i Fractala, a dva najzanimljivija panela, investitorski i finansijski, moderiraju lideri vetroprojekata iz Srbije.