“Pištolj iz kog je Boldvin pucao i ranije nije radio kako treba”: Pomoćnik reditelja i “bezbednosni propusti”

0
Credit line: Dsanchez / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pomoćnik reditelja na snimanju filma „Rust“, gde je Alek Boldvin ustrelio koleginicu Halinu Hačins, imao je propuste u obezbeđivanju sigurnog radnog okruženja u ranijim produkcijama, tvrdi rekviziterka koja je radila sa njim.

Rekviziterka Megi Gol, koja je bila deo ekipe serije “Into the Dark”, u februaru 2019. godine, kaže da je Dejv Hols isprva delovao kao ljubazni, stariji asistent reditelja koji prati pravila, ali da je taj utisak brzo nestao.

„Nije održavao bezbedno radno okruženje. Skoro uvek se dešavalo da prostor za snimanje postane klaustrofobičan, nije bilo oznaka za evakuaciju u slučaju požara, izlazi su bili blokirani… sastanci o bezbednosti na snimanju nisu postojali“, rekla je Golova za En-Bi-Si njuz.

Prema sudskim spisima, Hols je predao rekvizit Boldvinu pre smrtonosne pucnjave na ranču u Novom Meksiku, navodeći na pogrešan zaključak da u oružju nisu pravi meci uzvikujući „hladan pištolj“.

Megi Gol, iskusni tehničar za specijalne efekte i pirotehničar, navela je da je u jednom slučaju na snimanju Hols pokušao da nastavi snimanje čak i nakon što je vodećem pirotehničaru pružena hitna medicinska pomoć i prostor gde se snimanje odvijalo nije više bio bezbedan.

U izjavi za NBC njuz, portparol televizije Blumhaus, koja je među producentima serije Into the Dark, odgovarajući na pitanje o žalbama na Halsov rad, rekao je da ne mogu da komentarišu „kadrovska pitanja“.

Pištolj koji je Boldvin koristio, a koji je trebalo da bude napunjen ćorcima, nije radio kako treba i ranije tokom snimanja vesterna Rđa, saznaje NBC njuz.

Zbog toga je, navode izvori, nekoliko članova filmske ekipe napustilo snimanje samo nekoliko sati pre incidenta u kojem je poginula Halina Hačins, a reditelj Džoel Souza ranjen.

Producenti filma “Rust” u saopštenju navode da nisu upoznati sa bilo kakvim zvaničnim žalbama u vezi sa bezbednošću oružja ili rekvizita na snimanju.

Istražitelji za sada nisu obelodanili da li su u pištolju bili ćorci.

U prvoj izjavi nakon nesreće na snimanju, Boldvin je poručio da mu je srce slomljeno i da sarađuje sa istražnim organima, kako bi se utvrdilo kako je došlo do incidenta.

Кako bi se dobilo na realističnosti tokom snimanja filmskih scena, često se koriste pravi pištolji koji ispaljuju ćorke.