Pastir i Pink Floyd

0

Rani subotnji sati mogu biti uvod u preispitivanje. Vučete svoju stomačinu od frižidera do stola sa kafom i doručkom i… telefonom. Listate Instagram, a ono… Ona ili on već tri sata trče. Ili su on i ona već dva sata na biciklu. Ima onih koji su već okačili svoju subotnju kilometražu sa aplikacije… Počeo sam da analiziram ljude kroz subotu i prirodu. Svi ti urbani, uspešni likovi i devojke su subotom u prirodi. Analiziram krajeve grada po tim odlascima u prirodu. Ako je subotom pun parking, smatram taj kraj naseljen ljudima van trenda, s lošijim poslovima… Jer parkinzi su prazni od subote ujutru do nedelje uveče u krajevima grada naseljenim tim uspešnim ljudima. Proglasio sam svoj privremeni kraj statusno nižim od bivšeg privremenog kraja grada. U onom prošlom parkinzi su vikendom bili prazni.

I evo mene u prirodi u nedelju. Kako sam do svega u životu došao preko rokenrola, tako sam i tog dana preko rokenrola došao u prirodu. Bota Miljković snima svoju emisiju na obodu Perleza. Evo me na poljani, pašnjaku, u scenografiji albuma “Atom Heart Mother” benda Pink Flojd. Na stotine krava je oko mene. One muču, zainteresovane su, pa pobegnu kad im se približiš na metar. Tu je pastir. Pita da li sam ja roker. Kažem: “Bivši.” Pastir pita – zašto krave? Odgovorim mu da je zbog Pink Flojda. A on: “Imam nekoliko albuma od Pink Flojda, omiljen mi je ‘The Dark Side of the Moon’. Divan život je izvan grada. A nemaš pojma o njemu dok listaš te dosadne tapete teksta i bulažnjenja na Tviteru. Nema ni onog skandaloznog slučaja Vanje Udovičića, jalove opozicije, dosadnih tviteraša koji ser. iz sobe. U prirodi život, krave i pastir koji sluša Pink Flojd… Potpuno razumem sad ove koji klisnu s početka subote u prirodu i diskonektuju se od gluposti.

Sve bilo je muzika, pa smo posle snimanja i krava stigli u seosku kuću oca Isidore Žebeljan na odmor, lek protiv glavobolje i roštilj. Razmišljam o kravama. Omot tog “goveđeg” albuma Pink Flojda inspirisan je poznatim “zidnim tapetama s likom krava” Endija Vorhola. Fotograf je otišao u jedno englesko selo i slikao prvu kravu na koju je naleteo. Kasnije je vlasnik farme rekao da je toj kravi ime Lulubel 3 i ona je postala poznata širom sveta. U svojoj jadnoći da ne mogu bez konekcije, odmah na Instagram pakujem sliku krave uz posvetu Pink Flojdu. Ali ne znam ime krave i ne mogu da je tagujem. Ispustio sam moju Lulubel iz centralnog Banata, Perleza. Uveče se vraćamo u grad dok po šoferšajbni lupa grad, a vozač pita: “Ko je večeras u ‘Utisku’?” Njega nije inficirala priroda. On još ima živaca za politiku.