Pandemija se ponovo ubrzava: Korona se širi Evropom, broj zaraženih skočio i u Srbiji

0
Beta/(AP Photo/Mark Schiefelbein)

U Srbiji je juče zabeleženo više od 500 zaraženih korona virusom što je porast u odnosu na prethodne nedelje kada se broj novih slučajeva kretao oko 300 dnevno. Međutim, naša zemlja nije izuzetak jer više evropskih zemalja beleži značajan porast broja novih infekcija, a s obzirom na to da su skoro sva ograničenja ukinuta, tokom leta bi ovaj rast mogao da se nastavi.

Stručnjaci su upozorili da bi se trebalo spremiti za novi talas na jesen i zimu, ali ovaj “letnji talas” korone i to već na početku sezone, ukazuje da se pandmija opet ubrzava i da bi stvari opet mogle da “izmaknu kontroli”.

Prema podacima Our World in Data, sedmodnevni prosek novih slučajeva na milion stanovnika je u porastu u više evropskih zemalja uključujući Portugaliju, Francusku, Nemačku, Italiju, Španiju, Grčku, Holandiju i Dansku.

Portugalija je doživeo najdramatičniji talas, sa sedmodnevnim prosekom od 2.043 zaraženih u ponedeljak, što je druga najveća stopa novozaraženih u svetu, iako je nešto niža u odnosu na najviši nivo s početka juna od 2.878.

U Francuskoj, cifra je porasla sa 224, 13. juna, na 920 u periodu od nedelju dana.

“Pandemija se ponovo ubrzava, uprkos toplom vremenu”, rekao je dr Bendžamin Davido, specijalista za zarazne bolesti u bolnici Rejmon-Poenkare blizu Pariza.

“Nove podvarijante Omikron BA.4 i BA.5 su 10% do 15% zaraznije i to je ono što virusu daje dodatni udarac”, rekao je Davido za francuski radio.

Grčka je takođe zabeležila porast sedmodnevnog proseka novih infekcija, sa 377 na milion, 13. juna, na 681 ove nedelje.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u ponedeljak da će se broj slučajeva još više povećavati, ali ne očekuje povećanje broja primljenih na intenzivnu negu ili smrtnih slučajeva.

U Italiji je broj novih infekcija porastao sa 354 na milion na 549 ​​u periodu od nedelju dana.

ISS, nacionalni institut za zdravlje zemlje, saopštio je da se broj slučajeva povećao drugu nedelju zaredom, pri čemu je stopa prenosa ponovo porasla na nivo epidemije.

Broj slučajeva u Holandiji porastao je treću nedelju zaredom, saopštio je u utorak holandski institut za javno zdravlje RIVM, okrivljujući za globalni porast podvarijante BA.4 i BA.5.

Prema Our World in Data, stopa sedmodnevne infekcije u Holandiji porasla je sa 117 na milion, na 204 na milion u protekloj sedmici.

U Izraelu je u nedelju zabeleženo više od 10.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, a to je najviše od 4.aprila. I mada broj zaraženih raste već nekoliko nedelja lekare zabrinjava porast ozbiljno obolelih u vreme kada se zemlja suočava sa širenjem novog soja virusa BA.5.

Uz to se razmatra ponovno uvodjenje odredjenih restrikcija, izmedju ostalog obaveznog nošenja maski u zatvorenom, ukinutom 24. aprila.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime