Koliko ste samo puta na ulici prošli pored nje, pridržali joj vrata na ulazu u market ili poslužili kafu u kafiću, a potom nastavili da gledate svoja posla nemajući pojma o kome se radi. Koliko ste je puta čak i prepoznali, a onda nastavili svojim putem, ili eventualno prišli da kratko popričate i preporučite joj neko mesto u gradu koje bi mogla da poseti.

Koliko god puta da se bilo šta od ovoga desilo, Džesika Stojadinović Stoja, jedna od najvećih zvezda porno-industrije i jedno od najprepoznatljivijih srpskih imena u svetu, biće vam beskrajno zahvalna, jer se, kako kaže, upravo zbog toga zaljubila u Beograd i Beograđane.

U znak te ljubavi uložila je šest godina svog života, koliko joj je bilo potrebno da svoju zbirku tekstova, kolumni i eseja objavi i na srpskom jeziku, za koji kaže da usavršava razgovarajući sa taksistima, pijući kajsiju u beogradskim kafanama i pokušavajući da pronikne u kulturološke dubine vulgarnih srpskih mimova.

„Filozofija, mačkice i pornići“, knjiga je u kojoj otvoreno piše o temama o kojima svi danas govore, ali malo ko to radi na pravi način. Britki um njene bake, odrastanje u kući punoj knjiga i posao u kojem se proslavila učinili su je ne samo „zvezdom“ i „imenom“, već osobom koja kritički promišlja realnost kako u svom poslu, tako i u životu.

Među prvim esejima koje će publika od 15. jula moći da čita u vašoj knjizi „Filozofija, mačkice i pornići“ našla se priča o Beogradu, u kojoj pišete o uzbuđenju koje ste osetili prvih nekoliko puta kada ste dolazili ovde. Kakva osećanja u vama budi Beograd sada kada u njemu živite?

Ista, samo što sada to osećam stalno. Konobar prospe kafu, sve sa mlekom, na moju haljinu po vrelom danu, a ja kažem „nema veze, makar sam u Beogradu“. Došla sam iz Njujorka gde stalno govorimo o tome da grad ima karakter. Često kažemo „kako možeš biti sam kada imaš Njujork uz sebe“. Tako nekako se osećam i ovde.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 11. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.