“Pa, imaš valjda toliko pameti u glavi…”: Piksi o “problemima” sa štoperima, iznošenju lopte i novom stilu fudbala u reprezentaciji

0

Nedavnom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije Dragan Stojković Piksi je postao selektor A reprezentacije. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo, a Stojković je potpisao ugovor na tri godine, odnosno do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Piksi je odmah nakon zvaničnog imenovanja istakao da želi da reprezentacija Srbije igra dopadljiv fudbal, “lep za oko”, i sa nekim novim klincima. Ubrzo je, po saopštenju spiska igrača za naredna dva meča reprezentacije, postalo jasno da će neki novi igrači dobiti šansu, a uintervjuu za Mocart sport, Piksi je detaljnije obrazložio planove u narednim kvalifikacijama i upravo pomenuta nova, i za neke iznenađujuća, rešenja.

Jedan od problema koji se potenciraju kada su Orlovi u pitanju jeste igra iz poslednje linije, A Stojković kaže da štoperi kod njega ne treba da prenose loptu u svakoj situaciji dalje od centra, odnsono, da nema potrebe da se ide “duboko” u protivničko polje, ali da je to stvar procene, kao i pozicioniranja ostalih igrača na terenu.

“To je čista fudbalska inteligencija, ali da bi oni bili u stanju da to urade, moraju da imaju pomoć svojih saigrača. Na mečevima koje sam gledao nisu imali tu pomoć, pa su ostajali u nekim nepotrebnim rizicima, koji su mogli da se odraze jako negativno po ekipu”, rekao je Stojković.

“U redu, rekao je trener da se iznese lopta. Pa ti je iznosiš kad imaš uslove za to. Kad nemaš, onda to ne radiš. Imaš, valjda, toliko mozga u glavi!? Da bi se iznela lopta u tom sistemu, mora da postoji pomoć, da poziciono igrači dobro stoje, da fudbaler s loptom ima dva-tri rešenja minimum. Napravićemo da i to izgleda dobro, da spoljni centarhalfovi, ako budemo igrali sa trojicom, da se naigraju fudbala”, rekao je, između ostalog, novi selektor Srbije.