“Ko to kaže da Tadić i Sergej ne mogu zajedno, ne vole se? Mogu i moraju da pruže mnogo više za Srbiju”

0
Foto: Printskrin YouTube

Nedavnom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije Dragan Stojković Piksi je postao selektor A reprezentacije. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo, a Stojković je potpisao ugovor na tri godine, odnosno do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Piksi je odmah nakon zvaničnog imenovanja istakao da želi da reprezentacija Srbije igra dopadljiv fudbal, “lep za oko”, i sa nekim novim klincima. Ubrzo je, po saopštenju spiska igrača za naredna dva meča reprezentacije, postalo jasno da će neki novi igrači dobiti šansu, a uintervjuu za Mocart sport, Piksi je detaljnije obrazložio planove u narednim kvalifikacijama i upravo pomenuta nova, i za neke iznenađujuća, rešenja.

Prvi test je tu, pred vratima. Republika Irska 24. marta stiže na Marakanu, a tri noći kasnije i Portugalija. Dve utakmice koje bi mogle odmah da usmere ceo kvalifikacioni tok za Stojkovića i Srbiju.

Formacija je jedna od stavki koje su se često menjale prethodnih godina. Ipak, ostalo je uvreženo mišljenje da bi Srbija, zbog nedostatka kvalitetnih bekova, pogotovo desnih, trebalo da igra sa trojicom u poslednjoj liniji.

„Tačna je definicija da imamo problem sa bekovima. Pošto sam to primetio, pozvao sam Gajića i Petkovića. Oni su tu da popune deficit na desnoj strani, ali su se na spisku našli i zbog svojih igara. Nebitno je u kojoj ćete formaciji igrati, da li sa trojicom ili četvoricom pozadi. Jedino je bitno kako razumete sistem, kako ga koristite i kako koristite principe tog sistema. Kada kažete da igrate sa tri centarhalfa, odmah krenu komentari ’ovaj se brani’, a to je u stvari najofanzivniji sistem. Ako znaš da ga igraš. Ako ne znaš, onda može da bude katastrofa. Ja sam forsirao i jedan i drugi. Suština je da objasnim igračima koji su to principi koji moraju da se poštuju. U tom grmu leži zec. Doveden sam da rešim probleme koje imamo u igri. Pozitivno sam nastrojen po pitanju naše igre i ona mora da bude najbolja i najlepša. Tehničke greške mogu da prihvatim i uvek ću ih prihvatati, jer svi grešimo, ali taktičke neću tolerisati“, rekao je Stojković.

I upravo sa skoro istim igračima, Srbija je odigrala dve utakmice u kratkom roku i pokazala dva lica u pomenutoj formaciji: protiv Norveške, pa Škotske.

„Ne pamtim goru utakmicu od Škotske i bolju od Norveške u poslednjih sedam-osam godina. Slažem se sa tom konstatacijom. Kad pričam o formaciji sa prethodnih utakmica, nisam rekao da sam se za nju opredelio, nego kažem da je bilo dosta problema u igri. Gledao sam Škotsku celu utakmicu i bolje da je ne komentarišem. Pozicija igrača, prostor, vreme, tajming, sve je bilo… Nije bilo dobro, da ne upotrebim neku drugu reč. I ja to ne mogu da razumem. I to ne ide na nečiju posebno adresu, nego ne mogu da shvatim da igrači reprezentativnog kalibra mogu da poziciono stoje tako loše. A kada je tako, onda si vrlo lak plen, stalno si u presingu i imaš problem. I onda kažu ’ovaj ne može da iznese loptu’. Pa naravno da ne može kad je stalno pod presijom, a drugih nema, stoje loše, kriju se, ne prilaze po loptu. Epilog igre na toj utakmici se u principu znao. Mogli smo da prođemo, penali su odlučivali, ali videlo se da idemo na dole. E to meni kao treneru nije jasno i to moram da ispravim“, rekao je Stojković.

Reagovao je i na što se u sportskoj javnosti odavno priča, da Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić ne mogu da igraju zajedno. Novi selektor ne deli to mišljenje.

„Zašto ne mogu, ne vole se ? Ma mislim da svaki dobar fudbaler može da igra. Igrač se ogleda u svojoj fudbalskoj inteligenciji. I njegovi kvaliteti se ogledaju u tome koliko daje za kolektiv, za tim. Tu ne postoji prostor da budeš sebičan. Da ja dam danas gol i završim priču, a to što 89 minuta igram katastrofa, to nema veze. To je pogrešno razmišljanje. Čuo sam tu priču da njih dvojica ne mogu zajedno, ali mislim da mogu, samo zavisi u kom sistemu, gde, kako… Mislim da su različiti igrači. Tadić je više kreativac, iskusan igrač, Milinković Savić je strahovit potencijal, visok, šuterski raspoložen, u skoku dobar, dobro obavlja posao između dva šesnaesterca. E, sad, šta je enigma za mene? Zašto ga nisam video da u reprezentaciji igra dobro, onako kako javnost i svi mi očekujemo? Klub je jedno, a reprezentacija nešto drugo i on je svestan toga, da mora da pruži više u reprezentativnom dresu, bar je to moje mišljenje. Krenućemo da se družimo, pa ćemo da vidimo gde su ti problemi. Mislim da on može mnogo više. Kao i Tadić. Mnogo, mnogo više nego što pruža. I na tu temu ću da razgovaram sa njima. Moj utisak, gledajući sa strane, po onom što sam video je da oni moraju i mogu mnogo više da daju za Srbiju”, zaključio je Stojković.