“Ozbiljan incident” i suspenzija kliničkog ispitivanja, ali Kinezi tvrde: “Uvereni smo u sigurnost vakcine”

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta) – Kineska laboratorija Sinovak Bajotek (Sinovac Biotech) saopštila je danas da je uverena u bezbednost svoje eksperimentalne vakcine protiv kovid-19 uprkos suspenziji kliničkog ispitivanja u Brazilu posle “ozbiljnog incidenta”. 

  “Uvereni smo u sigurnost vakcine”, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da vakcina nema veze sa incidentom o kojem je reč. 

  Brazilska sanitarna agencija (Anvisa) saopštila je juče da je odlučila da zaustavi kliničko ispitivanje eksperimentalne vakcine Sinovak protiv korona virusa pošto se 29. oktobra dogodio “ozbiljan incident”.

  Detalje agencija nije saopštila, ali je nagovestila da bi ovakvi incidenti mogli za sekundarne posledice da imaju čak i smrtni ishod. 

  Institut Butantan, koji koordinira ispitivanja vakcina u Brazilu, saopštio je da je “iznenađen” odlukom nadležnih vlasti.

  Institut je za danas u 14.00 najavio konferenciju za novinare.

  Ispitivanje kineske vakcine u Brazilu obustavljeno je istog dana kada je američki farmaceutski gigant Fajzer (Pfizer) saopštio da je njegova vakcina protiv koronavirusa postigla 90 odsto efikasnosti.