“Ovi Jenkiji, koji su šerifi planete, misle da mogu da nas gaze…”: Dijego Maradona o Amerikancima, Maduru, Fidelu, Bušu, Trampu…

0
Profimedia

Dijega Armanda Maradonu, nekadašnjeg fudbalskog čarobnjaka, trenutno trenera meksičke ekipe Dorados de Sinaloa, nedavno je kaznio meksički fudbalski savez. On je bio predmet disciplinskog postupka zbog kršenja “političke i verske neutralnosti? na koju obavezuje etički kodeks te sportske organizacije. Šta je njegov “zločin?? Na konferenciji za štampu 31. marta ove godine, nakon utakmice na kojoj je pobedio Dorados, Argentinac je želeo da “ovaj trijumf posveti Nikolasu Maduru i svim Venecuelancima koji pate”, i iskoristio priliku da žigoše Sjedinjene Države i Donalda Trampa, kao one koji su u njegovim očima odgovorni za krizu u Karakasu: “Ovi Jenkiji, koji su šerifi planete, misle da mogu da nas gaze jer imaju najmoćniju bombu na svetu. Ali ne mogu, ne nas. Njihov tiranin od predsednika nas ne može da kupi?

Nije to bio prvi put da “zlatni dečak” – nadimak koji je Maradona dobio zbog svog talenta koji se vrlo rano ispoljio na pustim poljanama sirotinjske četvrti u kojoj odrastao – udara u korist Madura.

Na samom početku ove godine, on je na društvenim mrežama objavio poruku podrške venecuelanskom šefu države, koji se našao na udaru protesta koje je predvodio Huan Gvaido, samoproglašeni “privremeni predsednik? sa podrškom Vašingtona: “Uprkos izdajnicima i imperijalizmu koji žele da vladaju Venecuelom, narod je ponovo izabrao Nikolasa Madura za predsednika. Ugo Čavez nam je pokazao put i taj put je Nikolas Maduro (…). Nisu uspeli sa Fidelom, nisu uspeli sa Ugom, još manje će sa vama. Venecuela će pobediti!

Pre Nikolasa Madura, Uga Čaveza i Eva Moralesa, tu je bio Fidel Kastro. Godine 1987, tada na vrhuncu svoje slave sa klubom iz Napulja i Albićelesteom (šampion Italije sa napolitanskom ekipom i pobednik Svetskog kupa sa nacionalnom selekcijom, prethodne godine), ovaj argentinski majstor igre putuje na Kubu gde se upoznaje sa socijalističkim vođom.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Mond diplomatika, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 20. juna. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici