Otkrivamo trikove kako da štedite struju dok vam radi klima

  0
  Foto: promo

  Ove nedelje očekuje nas novi vreli talas, a temeprature koje će dostizati i do 40 stepeni Celzijusa je nemoguće izdržati bez paljenja klima. Celodnevni rad ovih uređaja znači i veće račune za struju, jer oni važe za jedne od najvećih potrošača. Međutim, postoje trikovi kako da smanjite troškove, a da pritom ne morate da gasite klimu i remetite svoj komfor. Otkrivamo vam kako to da postignete!

  Redovno servisirajte klimu

  Najčešći razlog za brzo trošenje i velike račune može da bude neredovno čišćenje uređaja. Zbog neefikasnog rada potrebno je mnogo više električne energije, jer je neophodno i duže vreme kako bi se postigla željena temperatura. Pored toga, ukoliko ne čistite redovno filtere skuplja se prašina, kao i drugi alergeni koji dovode do nedovoljne cirkulacije, ali i nezdravog vazduha.

  Izaberite pravu klimu

  Prilikom odabira i kupovine morate voditi računa koju klimu kupujete. Naime, inverter klime, koje su sve popularnije, troše mnogo manje električne energije od ostalih, jer imaju najsavremeniju tehnologiju koja omogućava inteligentan rad uređaja. Kompresor radi lakše i efikasnije, kontrola temperature je preciznija, a buka je niža. Ovu tehnologiju među prvima je patentirao Hisense, koji ujedno i ima najbolji izbor ovih klima uređaja.

  Postavite željenu temperaturu

  Idealno bi bilo da temperaturu podesite na 26 stepeni i da je ne spuštate, jer klima troši više struje ukoliko je podešena na niže temperature. Istraživanja su pokazala da klima uređaj troši tri do pet odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Razliku od nekoliko stepeni vaše telo neće ni ostetiti, osećaćete se prijatno, a trošak će biti manji.

  Vodite računa gde montirate klimu

  Naime, od velike je važnosti gde postavljate termostat, jer je on veoma osetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i svi drugi električni uređaji. Preporučljivo je da klimu montirate dalje od njih. Takođe, preporuka je i da se što manje pale svetla, jer ona dodatno greju vazduh.

  Nemojte da palite gasite klimu

  Često paljenje i gašenje inverter klima doprinosi i povećanju troška struje, jer se najviše električne energije troši baš u situacijama kada se klima ispočetka pali.