Orban: “Sankcije Rusiji imaju cenu i mi ćemo je platiti vrlo brzo. Ovo je samo početak krize”

0
EPA-EFE/VICTOR LERENA

“Mađarska je nedavno podržala sankcije Evropske unije prema Rusiji, ali će time i njena ekonomija biti neizbežno pogođena”, rekao je premijer Viktor Orban državnom radiju, a prenosi Rojters.

Orban je takođe istakao da je prvi udarac za mađarsku ekonomiju bio zatvaranje Sberbanke za evropsko tržište, zbog čega su mnogi klijenti, kako kaže Orban, uključujući i kompanije izgubili novac.

“Sankcije imaju cenu, jer je to oružje sa dve oštrice, i mi ćemo tu cenu platiti u kratkom roku”, rekao je Orban, dodajući da vlada mora da radi na ublažavanju direktne štete od mera protiv Rusije.

“Ovo je samo početak krize”, dodao je Orban.

Orban je rekao da će porast cena energije širom Evrope podstaći dodatne inflatorne pritiske.

Narodna banka Mađarske povukla je dozvolu za rad Sberbanke nakon što je Evropska centralna banka naredila zatvaranje njenog evropskog matičnog preduzeća. Uloge klijenata u vrednosti do 100.000 evra refundiraće Nacionalni fond za osiguranje depozita.

Orban je takođe rekao da bi porast cena u energetskom sektoru podstakao dodatne inflatorne pritiske koje bi centralna banka i vlada morale da podnesu.

Rekao je da je oko 70 do 80 odsto ljudi, od ukupno 140.000 koji su do sada pobegli iz Ukrajine i stigli u Mađarsku, otišlo u druge zemlje, ali je bilo mnogo onih koji su ostali – i za koje bi Mađarska želela i mogla da ponudi posao.

“Počeli smo razgovore sa poslodavcima, kako bi oni koji ostanu dobili posao“, rekao je Orban.