Omikron maje napada pluća, pokazuje studija

0
Foto EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Britansko istraživanje pokazalo je da bi soj koronavirusa omikron mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća od ranijih sojeva virusa koji izaziva bolest kovid-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kambridž zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti. prenos mediji.

„Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunskog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost“, navodi se u  studiji.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kambridžu, koji je vodio studiju, rekao je da su pred nama izazovi uprkos naizgled pozitivnim zaključcima studije.

Na Tviteru je napisao: „Što sve ovo znači? Efikasna infekcija plućnih ćelija mogla bi da korelira s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrarne ćelije, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspešna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje“.

„Da sažmemo – ovaj rad ukazuje na to da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana sa napredovanjem bolesti mogu da budu  u određenoj meri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje“.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savetodavna grupa SAGE u Velikoj  Britaniji izdala ažuriranu procenu i rekla da je “ skoro sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom“, što je podstaklo izveštaje da bi stroža pandemijska ograničenja mogla da budu uvedena nakon Božića.