Oko 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno smanjuje rizik od korona virusa

0
EPA-EFE/DANIEL POCKETT

Redovno vežbanje smanjuje rizik od razvoja Covid-19 ili ozbiljnog oboljenja od te bolesti, a oko 20 minuta dnevno pruža najveću korist, pokazuje globalna analiza podataka.

Redovna fizička aktivnost povezana je sa manjim rizikom od infekcije Covid-19, ozbiljnosti, hospitalizacije i smrti, prema novoj objedinjenoj analizi podataka dostupnih dokaza objavljenih u British Journal of Sports Medicine.

Čini se da ukupno 150 minuta umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivnog intenziteta nedeljno pruža najbolju zaštitu, pokazuje studija.

“Čini se da je redovna fizička aktivnost povezana sa manjom verovatnoćom štetnih ishoda Covid-19”, napisao je tim španskih istraživača. “Naša analiza otkriva da pojedinci koji se bave redovnom fizičkom aktivnošću imaju manju verovatnoću od infekcije Sars-CoV-2, hospitalizacije, teške bolesti i smrti povezane sa Covid-19 nego fizički neaktivni pojedinci”, piše Gardijan.

Stručnjaci znaju da redovno vežbanje ima zaštitni efekat od respiratornih infekcija. Redovna fizička aktivnost povezana je sa nizom zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje incidence faktora rizika za štetne ishode Covid-19, kao što su gojaznost ili dijabetes tipa 2.

Međutim, zbog ograničenja analize, nalaze treba tumačiti s oprezom, rekli su istraživači. Prethodna istraživanja sugerišu da fizička aktivnost može da umanji i rizik i ozbiljnost respiratornih infekcija, barem delimično zbog svoje sposobnosti da ojača imuni sistem.

Veza između redovne fizičke aktivnosti i težine Covid-19 je slabo shvaćena, ali verovatno uključuje i metaboličke faktore i faktore životne sredine, kažu istraživači, koji su pokušali da kvantifikuju prag fizičke aktivnosti koji bi mogao biti potreban da bi se smanjio rizik od infekcije, prijema u bolnicu i smrti.

Oni su pretraživali glavne istraživačke baze podataka za relevantne studije objavljene između novembra 2019. i marta 2022. Studije su obuhvatile ukupno 1,8 miliona odraslih, od kojih su nešto više od polovine (54%) bile žene. Prosečna starost učesnika bila je 53 godine. Većina studija su bile opservacione i sprovedene su u Južnoj Koreji, Engleskoj, Iranu, Kanadi, UK, Španiji, Brazilu, Palestini, Južnoj Africi i Švedskoj.

Objedinjena analiza podataka pokazala je da su oni koji su uključili redovnu fizičku aktivnost u svoju nedeljnu rutinu imali 11% manji rizik od infekcije Sars-CoV-2, virusom koji izaziva Kovid. Takođe su imali 36% manji rizik od prijema u bolnicu, 44% manji rizik od teške bolesti Covid-19 i 43% manji rizik od smrti od Covid-19 nego njihovi fizički neaktivni vršnjaci.

Postoje uverljiva biološka objašnjenja za ono što su otkrili, rekli su istraživači. Redovne vežbe umerenog intenziteta mogu da pomognu u jačanju antiinflamatornih odgovora tela, kao i kardiorespiratornoj i mišićnoj kondiciji, što sve može objasniti njene korisne efekte na težinu Covid-19, ukazuju istraživači.

“Naši nalazi ističu zaštitne efekte bavljenja dovoljnom fizičkom aktivnošću kao javnozdravstvenom strategijom, uz potencijalne koristi za smanjenje rizika od teškog Covid-19”, napisali su.