Okej, stižu – veganska jaja: Napravljena od mahunarki, a mogu u kajganu

1
Foto: Facebook/Les Merveilloeufs

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja. Les Merveilloeufs su čudesna jaja koja nastaju pod nadzorom stručnjaka Pariske škole za industrijsku biologiju.

Veganska jaja, koja su osmislile Filipin Solije i Šerilin Tavazuk, uskoro – sredinom godine, najverovatnije – trebalo bi da budu u prodaji, prenosi Juro njuz

Umesto kokošijih, Les Merveilloeufs (kovanica nastala od reči merveilleux – čudesno i oeufs – jaja) moći će da konzumiraju oni koji žele da se hrane veganski. 

„Lista sastojaka i dalje se dopunjuje i uskoro će biti otkrivena. Za sada najveći deo čine mahunarke. Ispitujemo još pravi balans sastojaka koji bi činio konačnu formulu“, otkrile su Solijeova i Tavazukova, prenosi RTS.

Veganska jaja će se koristiti potpuno isto kao i kokošija. Bez problema moći će da se prave kajgane, kuvana jaja, kolači sa jajima… Ipak, jedan od izazova su recepti sa penom od belanaca koja i dalje nije onakva kakva bi trebalo da bude.

„Spremne smo da se suočimo i sa tim izazovom“, poručuju kreatorke veganskih jaja. 

Kada je u pitanju „pakovanje“, to jest ljuska, stručnjaci rade na opcijama koje će biti u skladu sa ekološkim principima najvišeg standarda.

U odnosu na kokošija jaja, veganska sadrže oko 10 odsto proteina i masti manje, nisu toliko kalorična i, budući da su od mahunarki, imaju dijetalna vlakna. 

Za ono što će najviše interesovati konzumente – ukus – Solijeova i Tavazukova kažu da je teško opisati, ali ističu da ova jaja imaju „sumporastiji“ ukus od kokošijih.

„Kada smo počeli sa pravljenjem veganskih jaja, najteže je bilo kopirati to kako jaja reaguju pri kuvanju“, otkrile su naučnice i dodale da se jaja na koja smo navikli koriste na toliko različitih načina, što usložnjava proces repliciranja. 

1 KOMENTAR

Comments are closed.