Ogromne investicije širom sveta: G7 hoće da se takmiči sa Kinom

0
EPA-EFE/Thomas Lohnes / POOL

G7 pokreće globalni investicioni program za infrastrukturu sa obimom od skoro 600 milijardi dolara do 2027. Na samitu u Bavarskoj, kancelar Olaf Šolc, aktuelni predsednik G7, najavio je da bi program „Partnerstvo za globalnu infrastrukturu” trebalo da omogući ulaganja za zaštitu klime, u energetski sektor i u zdravstveni sektor. 

Tokom zajedničkog predstavljanja inicijative Šolc je reako da je predsednik SAD Džozef Bajden pokrenuo tu inicijativu i istakao: „Ovo pokazuje jedinstvo G7.”

I nisu samo ovi planovi ti koji pokazuju jedinstvo, smatra Šolc. Političar SPD rekao je da su G7, Evropska unija i NATO kada je u pitanju podrška Ukrajini protiv brutalnog napada Rusije od početka tesno sarađivali. „Može se sa sigurnošću reći da Putin to nije očekivao i da ga to i dalje boli”, dodao je kancelar.

Bajden obećava radna mesta u Africi i SAD

Bajden je rekao: „Ponosan sam što mogu da objavim da će SAD u narednih pet godina mobilisati 200 milijardi dolara javnog i privatnog kapitala za ovo partnerstvo. Između ostalog, planirana su ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

On je naglasio da se ne radi o dobrotvornoj akciji: „To je investicija koja će se isplatiti svima, uključujući američki narod i narod svih naših zemalja, i koja će podstaći sve naše ekonomije.”

Predsednik SAD je naglasio da bi program trebalo da koristi svim ljudima širom sveta, posebno u zemljama u razvoju. Kao primer, naveo je nove projekte solarne energije u Angoli koji bi pomogli u zaštiti klime i otvaranju radnih mesta u toj zemlji i u Sjedinjenim Državama.

Projekti bi bili vezani za visoke standarde kako bi se osiguralo da su ove investicije vođene ekonomski i komercijalno i da ne rezultiraju dužničkim zamkama.

Udruženim snagama

Predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen najavila je da će „Tim Evropa” obezbediti 300 milijardi evra kao doprinos investicionoj inicijativi G7. Projekti bi se razvijali zajedno: „Kao demokratije, moramo udružiti snage”, rekla je ona. Inicijativa treba da pokaže da „demokratije omogućavaju najbolji put za razvoj”. Investicije bi trebalo da budu zasnovane na „demokratskim vrednostima: transparentnost, inkluzivnost, održivost”.

Prema rečima premijera Fumija Kišide, Japan će obezbediti 65 milijardi dolara državnog i privatnog novca. Na ovaj način Japan će promovisati i izgradnju aerodroma, luka i železničkih veza u Indo-Pacifiku.

Italijanski premijer Mario Dragi izjasnio se za ulaganje zapadnih zemalja u gasnu infrastrukturu u Africi, na primer, ali i u širenje obnovljivih izvora energije. Važno je da se gasna infrastruktura može koristiti i za vodonik. Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je 5,4 milijardi dolara.

Konkurencija sa Kinom

Ovaj projekat najavljen prošle godine trebalo bi da bude i alternativa projektu „Novi put svile” koji je Kina pokrenula 2013.  -i kojim autoritarna država odavno otvara nove trgovinske puteve ka Evropi, Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Zapad odavno prebacuje Kini da je tom inicijativom dovela do toga da se uključene zemlje zadužuju i da investicijama Kina više stvara prednosti za sebe nego za druge – kao što je obezbeđenje trgovinskih puteva i pristup sirovinama.

Prošlog meseca, američki državni sekretar Entoni Blinken označio je Kinu kao najveći izazov međunarodnom poretku – uprkos akutnoj krizi izazvanoj ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.