Održana izložba slika i konferencija “Hladnoratovsko savezništvo: Američka vojna pomoć Jugoslaviji, sedamdeset godina od početka (1951 – 2021) ”

0

Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) danas je u centralnom holu u Domu Narodne skupštine održao izložbu slika i konferenciju “ Hladnoratovsko savezništvo: Američka vojna pomoć Jugoslaviji, sedamdeset godina od početka (1951 – 2021)”, na kojoj su, između ostalih, govorili Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vladimir Marinković, osnivač KSAP-a, Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji i Bojan Dimitrijević, istoričar iz Instituta za savremenu istoriju.

Na samom početku konferencije, Branko Ružić istakao je da je ova izložba značajna, kako u istorijskom i kulturnom, tako i u sociološkom smislu, kada je u pitanju građenje bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

„Ono što predstavlja lajtmotiv ove izložbe upravo je očuvanje stabilnosti, sigurnosti i bezbednosti u Evropu i u regiona, na nivou čitave planete, i upravo je zbog toga važno da se podsetimo tih ključnih, istorijskih momenata, jer oni jesu važni ne samo za nas, već i za čitav svet“, poručio je ministar Ružić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri zahvalio se Kongresu srpsko-američkog prijateljstva i udruženju East-West Bridge što zajedničkim snagama naglašavamo čvrsto vojno partnerstvo naših zemalja.

„Posebno mi je drago što smo danas ovde, u Narodnoj skupštini, jer je ovo i prva poseta mog prijatelja, komandanta za specijalne operacije Evrope, Davida H. Tabora, ovoj istorijskoj zgradi. Iskreno cenim trud Instituta za savremenu istoriju koji je organizovao današnju izložbu fotografije. Kao što smo čuli, novembra 1951. godine ambasador SAD-a u Beogradu potpisao je Sporazum o vojnoj pomoći sa maršalom Titom, a danas, kao i tada, naši odnosi i saradnja na polju bezbednosti počivaju na zajedničkim vrednostima, izazovima i usmerenjima“.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković istakao je da je današnja izložba upriličena povodom 70 godina od početka američke vojne pomoći tadašnjoj Jugoslaviji, koja je u to vreme predstavljala početak strateške saradnje Jugoslavije i SAD.  „U godini kada slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, veoma je značajno da pošaljemo poruku da pored političke i ekonomske saradnje, ima prostora za saradnju na vojnom planu, ali i u oblasti nauke, obrazovanja i novih tehnologija. Srbija je glavni strateški partner Amerike u ovom delu Evrope. Zahvalni smo što američke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko dvadeset i pet hiljada ljudi i trudićemo se da saradnju podignemo na još viši nivo“, zaključio je Marinković.