“Odluka koja prikriva istinu i štiti nalogodavca”: Reakcije na presudu optuženima za Kašogijevo ubistvo

0
Foto: Profimedia

Svetski mediji oštro kritikuju presudu osumnjičenima u slučaju Kašogi i dok jedni pišu o tome da je tom presudom neko zaštićen, drugi pozivaju da se donese pravedna odluka u čast Džamala Kašogija koji je bio žrtva monstruoznog ubistva.

Lin Maluf, direktorka odeljenja za istraživanja na Bliskom istoku pri Amnesti Internešnalu tvrdi da ovakva presuda prikriva istinu.

“Ova presuda je odluka koja ne donosi pravdu Kašogiju ni njegovim bližnjim. Nisu podeljene nikakve informacije o načinu odvijanja saslušanja i istrage, a bila su i zatvorane za javnost i nezavisne posmatrače”, navodi Maluf u saopštenju.

Odlukom se, tvrdi Maluf, ne obuhvata upletenost saudijskih vlasti u ovaj slučaj niti daje jasno znanje o tome gde su ostaci Kašogija.

“Saudijski sudovi rutinski odbijaju kontakt optuženih s advokatima i nakon teškog i nepravednog suđenja ljude osuđuje na smrt. Ukoliko se uzme u obzir da u saudijskim institucijama nema transparentne prakse i da ne postoji nezavisno pravosuđe, pravdu u slučaju ubistva Džamala Kašogija moguće je postići jedino uz međunarodnu i nezavisnu istragu”, tvrdi ona.

Tužilaštvo u Saudijskoj Arabiji saopštilo je da je u slučaju Džamala Kašogija koji je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu mučki ubijen u oktobru 2018, za pet osoba određena smrtna kazna, a za tri osobe zatvorska kazna od 24 godine.