Rabin samo što je ispovedio jednu ženu koja se pripremala da izgovori tradicionalnu molitvu za mrtve u čast svoje majke, kada je pucanj odjeknuo sinagogom.

Subotnji šabat samo što je počeo tog 27. aprila kada se naoružani muškarac pojavio i vreme predviđeno za utehu pretvorio u horor. Rabin Jisrael Goldstajn okrenuo se i video kako se žena, Lori Gilbert Kej (60), stropoštala na pod.

Potrčao je ka njoj kada je perifernim vidom uhvatio sedmoro dece koja posmatraju kako napadač otvara vatru.

„Instinkt mi je govorio da priđem njoj, ali sam se okrenuo i video tu dečicu, toliko preplašenu“, ispričao je rabin. Njega je napadač već pogodio u obe ruke. „Samo sam ih zgrabio onako krvavih ruku. Vrištali su i ja sam vikao.“

Dok je rabin Goldstajn trčao ka izlazu iz sinagoge sa decom, Lorin muž, lekar, pritrčao je da pruži prvu pomoć. Međutim, kada je shvatio da je žena na podu upravo njegova supruga, onesvestio se. Njihova ćerka jedinica stajala je pored i ridala.

„Bilo je strašno, prestrašno“, priseća se rabin. „Ličilo je na slike iz Holokausta.“

Napad u Paueju, oko 40 kilometara severno od San Dijega, poklopio se sa porastom broja zločina iz mržnje, uključujući i zločine zasnovane na antisemitizmu. Napadač koga je policija identifikovala kao Džona Ernesta starog 19 godina napisao je manifest u kojem je naveo iste suprematističke stavove poput onih kakve su izneli napadači u Pitsburgu i Krajstčerču na Novom Zelandu. U skorašnjim napadima bombaša samoubica u Šri Lanki stradalo je na stotine ljudi. Jevrejske ustanove poslednjih godina ozbiljno ulažu u bezbednost; unajmljuju se privatni naoružani stražari, ugrađuju se kamere, tu su čak i volonterske patrole, navodi Džeri Silvermen, predsednik Jevrejskog saveza Severne Amerike.

Porast nasilja manje je povezan sa religijom nego sa podsticanjem straha i stvaranjem osećaja ranjivosti kod ljudi. Ljudi od vere moraju da se podsete jedne poruke, navodi Ronel Hauard, pastorka Hristove ujedinjene metodističke crkve u Nju Džerziju.

“Od Boga nam nije osećanje straha, već ljubavi i hrabrosti.”

Pišu Luj Kin, Dženifer Medina i Elizabet Dijaz

Ceo tekst pročitajte u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku koji svi čitaoci kao poklon dobijaju uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 16. maja.

U novom broju Njujork tajmsa čitajte i:

„Gorki su lešnici koje jedemo“ – Priča o farmama lešnika u Turskoj na kojima pretežno rade izbeglice iz Sirije nadajući se dobroj zaradi, dok jedva uspevaju da prežive, a često bivaju i prevareni za novac.

Bake koje su udahnule život jednoj školi – Kada nema dovoljno đaka prvaka, u školu se upisuju, ni manje ni više nego – bake! Škola u Južnoj Koreji odlučila je da, kako bi seoska škola mogla da opstane, u prvi razred upiše starije žene koje nisu imale priliku da se školuju.

Lekari na čelu revolucije u Sudanu – Borbu protiv režima bivšeg sudanskog predsednika Omara Hasana el Bašira pokrenuli su lekari; pružaju pomoć ranjenim demonstrantima, a neprestano su na meti vladinih bezbedonosnih snaga.

Kako su „dobročinitelji“ postali negativci u Italiji Matea Salvinija – Reč buonista sa usana lidera antiimigantski nastrojene partije Lige i najmoćnijeg italijanskog političara postala je oružje. U tekstu Džejsona Horovica čitajte o načinu na koji je „dobročinitelj“ u rečniku desničara postala pogrdna reč, kao „licemer“ i „rasista“.

Mračna strana brazilskog fudbala – Priča o 15-godišnjem Kristijanu Esmeriju koji je stradao u požaru na fudbalskoj akademiji tek je delić priče o uslovima u kojima brazilski dečaci žive i treniraju, sanjajući da postanu Nejmar, Fereira ili Ronaldo.

„Bake protiv desnice“ – Austrijske bake rešile su da preuzmu stvari u svoje ruke i bore se protiv populizma; grupa starijih žena u Beču izašla je na ulice da brani demokratiju, a novi članovi se pridružuju iz cele Evrope.

Da li EU preteruje u borbi sa tehnološkim gigantima – Evropa opravdava svoju reputaciju psa čuvara građana od tehnoloških giganata, ali da li je nastojanje EU da reguliše internet platforme pretnja po slobodu govora?

Ventilator koji može da spasi planetu – Jedna kanadska kompanija tvrdi da je pronašla način da atmosferu prečisti od ugljen-dioksida koji zagreva planetu. Da li je reč o ambicioznom, ali izvodljivom projektu ili o prevari?

Prisluškivanje mozga – Naučnici razvijaju sistem koji će dešifrovati poruke mozga i omogućiti ljudima koji su izgubili moć govora da komuniciraju putem virtuelnog glasa, a da ne moraju da pomere nijedan jedini mišić.

„Nemogući burger“ – Čitav svet, a naročito industrija brze hrane, bruji o novom „whopperu“ poznatog lanca Burger King – burger u kojem se, umesto govedine, nalazi veštačko meso.

Borba sa negativnim osećanjima uz video-igre – Uvreženi stav da su video-igre glavni krivci za agresiju i nasilje kod konzumenata sada dobija alternativu: uz video-igre moguće je prevazići depresiju, važno je odabrati prave.

Čitajte i priču o pionirki filma Alis Gi Blaše, zašto ne treba kupovati namirnice umotane u plastiku, ko je čovek koji je ubio Don Kihota, čime se sada bavi autorka bestselera „Pedeset nijansi sive“, šta donosi film o jednom nastupu Arete Frenklin, ali i kolumne Rodžera Koena o oživljavanju fašizma i Pola Krugmana o „jednom procentu“ najbogatijih.

© 2019 The New York Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.